- Der er forskel på fisk, siger en gammel vending.

Der er også forskel på teleskoplæssere, selv om de kommer fra samme fabrik og i princippet gør det samme. Det ved folkene på Hvidkilde Gods få kilometer vest for Svendborg alt om. Godsets to teleskoplæssere er begge af mærket Manitou. Men den ene er favoritten, når der skal vedligeholdes på Hvidkildes mange bygninger. Den anden og helt nye Manitou MLT 840-137PS er den foretrukne til læsning af korn, frø, gødning, kalk og andet i landbruget og i skoven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi slås om at få 840'eren i det daglige, fordi den er mere handy og nem at komme rundt med end den noget større Manitou MT 1840, fortæller Andreas Larsen. Han er en af mange chauffører på teleskoplæsserne på Hvidkilde Gods.

Mange opgaver

- Vi har behov for solid maskinkraft til en lang række opgaver i det daglige. Godset har flere end 50 huse og mange landbrugsbygninger, som skal holdes i god stand. Det er MT 1840-teleskoplæsseren god til. Vi købte den med mandskabskurv, og den kan række ud på 18 meter. Vores nye MLT 840 er gesvindt og har masser af kræfter, så det er den, folkene foretrækker, når der skal flyttes tunge ting, siger forvalter Torben Larsen.

- Vi bruger begge maskiner til læsning af korn, gødning, pyntegrønt, juletræer og andet. Men den store 18-meter maskine er jo konstrueret til byggearbejde, mens den mindre MLT 840 er en rigtig landbrugsmaskine. Derfor er det også den nye, vore folk foretrækker, når det ikke handler om vedligeholdelsesarbejder på bygningerne, fortæller Torben Larsen.

Det betyder absolut ikke, at den store Manitou lever et driverliv på Hvidkilde. Den kører faktisk omkring 800 timer om året, mens Torben Larsen regner med, at den nye landbrugslæsser kommer i sving i omkring 600 timer på årsbasis.

Afløser 16-årig

Hvidkildes nye Manitou MLT 840 har afløst en 16 år gammel Manitou, som fulgte med, da godset i 2011 overtog naboejendommen Heldagergård. Den aldrende teleskoplæsser kørte faktisk udmærket, men timetælleren begyndte at vise lidt for høje tal, mente Torben Larsen. Samtidig var den ikke en landbrugsmodel, men en entreprenørmodel ligesom den store 18 meter-maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvidkilde Gods får i øvrigt efterfølgende monteret centralsmøring på den nye landbrugslæsser, netop på grund af, at mange forskellige medarbejdere kører med den i det daglige. Det giver en behagelig sikkerhed for, at vedligeholdelsen går stort set af sig selv.