Danmark er gode til at producere frisk mælk. Så gode at vi nu skal til at hjælpe malaysierne med at opbygge deres egen produktion af frisk mælk hele vejen fra jord til bord.

Det er et resultaterne af en ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Malaysia, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i morgen underskriver med Malaysias landbrugsminister Ahmad Shabery bin Cheek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Malaysia har et ønske om selv at kunne forsyne deres meget store fødevareindustri med frisk mælk.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

- Malaysia har et ønske om selv at kunne forsyne deres meget store fødevareindustri med frisk mælk. Vi kan ikke eksportere frisk mælk helt til Malaysia, men vi kan sælge viden om alt fra staldanlæg til forarbejdning og transport af mælk. Vi ønsker et langsigtet samarbejde med Malaysia, og nu begynder vi et samarbejde, som jeg er sikker på, at begge lande vil få stor gavn af, siger Esben Lunde Larsen.

Før underskriften af aftalen skal den malaysiske minister og en delegation blandt andet besøgt Arla for at følge den danske mælkeproduktion fra mark til mejeriprodukt. Malaysias marked for mælkeprodukter er på cirka 5,3 milliarder kroner i 2016.

- Lige nu er stort set alle mejeriprodukter i Malaysia importeret. Samtidig stiger efterspørgslen efter frisk mælk, yoghurt og ost med fem til ti procent om året. Potentialet for eksport af dansk landbrugsteknologi og know-how er indlysende, siger Nicolai Ruge, Danmarks ambassadør i Malaysia.

Samarbejdsaftalen mellem Danmark og Malaysia er på ministerielt niveau og omhandler blandt andet sygdomsbekæmpelse, transport og køling af mælk. En række danske virksomheder bliver inviteret til Malaysia næste år for at besøge potentielle samarbejdspartnere og myndigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over samarbejde om udviklingen af mælkeproduktion, er der også planlagt samarbejde om akvakultur og udvikling af øvrige staldanlæg.