Teknologisk Institut har netop testet og godkendt en ny halmkedel MK 160-30-2 til minibig fra firmaet Lekea-Dantrim i Ulstrup. Dermed er halmkedlen den første og eneste på markedet , der lever op til både standarder og nye energioptimerede krav.

Sammenlignet med ældre halmfyr, hvor virkningsgraden i gennemsnit er på 35 - 50 procent, er virkningsgraden forbedret med 50 procent, skriver firmaet i en pressemeddelelse. Desuden er emissioner overholdt efter kedelklasse 3 på den gode side af 2500 mg/mn3. Halmkedlen MK 160-30-2 fra Lekea-Dantrim er dermed det eneste lovlige på markedet lige nu, da alle nyprodcerede halmkedler til minibig skal testes efter nye regler. Står man som kunde og er i tvivl om en kedel er godkendt, kan man finde en liste over typegodkendte kedler på Teknologisk Instituts hjemmeside.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det har været spændende og udfordrende at optimere og forbedre, så kedlen holder alle krav og er på den gode side af grænseværdierne, når det gælder både virkningsgrad og forurening. Vi vil gerne være med til at sikre et bedre miljø og kan nu tilbyde vores produkt med en god mavefornemmelse, fordi kunderne får mere for pengene ? også tilskudsmæssigt. Produktet kan godkendes af skorstensfejeren, hvilket også sikrer, at aftalen med energiselskaberne kan overholdes, forklarer direktør Knud Erik Andersen.

Udover salg i Danmark håber han at eksportere MK 160-30-2 til Irland, hvor der allerede er interesse for produktet.

Værd at vente på

Christian Mulvad Madsen, der både driver landbrug og Østjysk Maskinhandel i Thorsø, glæder sig til at få den nye halmkedel i oktober. Den skal opvarme over 1000 m2 bolig og erhverv. I år har han presset færre halmballer, fordi det nye fyr har en mere optimal udnyttelse af brændslet:

- Jeg synes om, at en lokal mand udvikler en halmkedel. Kedlen er pæn lavet og fremover vil jeg få totredjedel mere ud af en halmballe i forhold til det gamle fyr. Det har Dansk Energirådgivning regnet sig frem til. For mig betyder det et pænt tilskud til min nyerhvervelse - cirka halvdelen af investeringssummen, så kedlen er værd at vente på, siger Christian Mulvad Madsen.