Danmarks største citizen-science projekt, NaturTjek, får nu en hjælpende hånd fra landbruget.

"NaturTjek" har til formål at registrere naturen i Danmark, og helt almindelige danskere har indtil videre indsamlet over 280.000 observationer overalt i landet. Informationerne sendes videre til forskere fra Københavns og Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu får projektet et stort skub fremad. Et nyt samarbejde mellem Arla og

Danmarks Naturfredningsforening betyder, at landmænd nu kan hjælpe til med at registrere naturen.

- Det er en rigtig god nyhed, at Arla og deres landmandsejere gerne vil hjælpe med at få en bedre viden om naturens udvikling. Vi kan se, at der i dag er nogle huller i de data, som vi får ind omkring naturen i det åbne land. Her kan landmændenes registrering af natur helt sikkert give et vigtig bidrag til undersøgelsen, siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Det nye samarbejde betyder blandt andet, at der bliver udviklet en særlig version af app`en Naturtjek til mobiltelefon, som landmændene kan bruge til at registrere med ude i marken.

Planen er desuden, at DN og Arla inviterer landmændene til regionale informationsmøder, hvor resultaterne af NaturTjek-forskningen præsenteres. Her vil man kunne pege på, hvor biodiversiteten i det åbne land er i tilbagegang eller fremgang og diskutere eventuelle løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspiration til landmænd

Samarbejdet betyder også, at Arla fremover vil formidle viden og inspiration om biodiversitet ud til deres ejere, som allerede i stort omfang har naturarealer tilknyttet deres bedrifter.

- I Arla arbejder vi målrettet med bæredygtighed. Vi afsøger derfor løbende samarbejder, hvor vi har mulighed for at gøre en positiv forskel for miljøet og mangfoldigheden i den danske natur. Samtidig har vi nogle unikke forudsætninger for at bidrage til NaturTjek-projektet, idet vores landmænd på daglig basis er i kontakt med det danske dyre- og planteliv, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Naturtjek på mælkekartoner

Det er ikke kun en lukket kreds af landmænd, naturfredere og forskere, der bliver klogere på naturen i det nye samarbejde. På Arlas mælkekartoner kan man nemlig også finde oplysninger til forbrugerne om naturtjek.

- Hver dag er vi i kontakt med tusindvis af danskere gennem vores mælkekartoner. Dem tager vi nu i brug for at opfordre danskerne til at engagere sig i at spotte plante- og dyrearter i deres nærmiljø, så vi sammen kan gøre en indsats for naturen, siger Jakob B. Knudsen.

Samarbejdet mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening løber frem til 2020, og til den tid vil forskere fra Københavns- og Aarhus Universitet forhåbentlig være i besiddelse af så meget data, at man kan skabe et billede af naturens udvikling helt ned på kommune-niveau.