Af Katja Ottosson, Energiforum Danmark

Energistyrelsen har offentliggjort et nyt program for frivillige måleprogrammer af metantab fra danske biogasanlæg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen, mener ikke, at et frivilligt program er vejen frem. Han mener derimod, at tvungne kontroller er det eneste rigtige redskab til at undgå de store metanudslip.

- I alle andre sammenhænge, hvor vi har med en forureningskilde at gøre, griber vi til målinger og kontrol. En branche, som i den grad er på støtten, må jo også affinde sig i kontrol og regulering, siger Jørgen E. Olesen til Ingeniøren.

Ifølge nye undersøgelser er metan en endnu større klimasynder end CO2. Hidtil har man regnet med, at klimaeffekten for udledningen af metan var 25 gange større end CO2. Men nye undersøgelser viser, at udledningen af metan er hele 34 gange større end CO2.

Frivillig ordning

Programmet for biogasbranchen, som Energistyrelsen offentliggjorde mandag, omfatter såkaldt egenkontrol samt et minimum af tjek hver anden måned. Et eksternt firma skal derudover måle anlæggets udslip. Dette skal finde sted minimum hvert andet år for store anlæg og hvert tredje år for mindre anlæg.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt opfordrer alle anlæg til at tilmelde sig den nye ordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi støtter biogas, fordi vi har brug for en grøn gas i stedet for naturgas, og fordi vi skal have nedbragt drivhusgasudledningen i landbruget. Det forudsætter naturligvis, at anlæggene er tætte. Jeg har stor tiltro til, at en frivillig ordning i brancheregi er det, der skal til for at sikre dette, udtaler han i en pressemeddelelse udsendt af Energistyrelsen.

Ordningen kommer i kølvandet på en rapport fra Cowi sidste år, der satte tal på det store metanudslip fra de danske biogasanlæg. Rapporten fastslog, at 4,2 procent af den metan, der blev produceret i biogasanlæggene, slap ud.