Byretten i Holstebro frikendte i sidste uge en landmand for at have overgødsket. Retten slår klart fast, at de nye gødningsnormer er gældende ret på domstidspunktet, selv om sagen er rejst efter de tidligere normer.

Det er ifølge den juridiske ekspertise, som Maskinbladet har konsulteret, helt i overensstemmelse med straffelovens paragraf 3. Og samtidig bekræfter dommen et juridisk grundprincip i dansk og europæisk ret: Det er gældende ret på domstidspunktet, der skal lægges til grund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugspakken

De nye regler er indført med landbrugspakken, som gav danske landmænd ret til at gødske mere fra foråret og fuldt ud til det økonomisk optimale fra 1. august i år. Retten i Holstebro lægger vægt på, at alle har fået lov at gøde mere - og ingen skal gøde mindre.

Baggrunden for landbrugspakken var blandt andet nye forhold, som kom frem under Bæredygtigt Landbrugs retssag om opsættende virkning af gødningsreglerne.

Under retssagen kom der blandt andet nye faglige oplysninger frem om de økonomiske konsekvenser samt om marginaludvaskningen. Og dermed stod det klart, at der var langt alvorligere økonomiske konsekvenser af undergødskningen end tidligere antaget.

Modstridende dom

Dommen i Holstebro blev afsagt torsdag, men dagen før kunne man i landbrugsmedier læse, at Vestre Landsret samme dag havde dømt en landmand for overgødskning og altså var kommet frem til det modsatte resultat af retten i Holstebro.

Med to modstridende domme om samme emne er der lagt op til et større juridisk slagsmål.