Ænder købt ved stalddøren kan nu ryge direkte i ovnen uden at skulle renses for indvolde i køkkenvasken inden. Indtil nu har små andeproducenter ikke haft mulighed for at sælge ænder uden indvolde til de danske middagsborde. Det er der nu lavet om på, hvor første del af miljø- og fødevareministerens stalddørspakke er trådt i kraft.

- Producenter af ænder og gæs har længe haft et ønske om at levere hele rensede ænder og gæs direkte til danskerne, lokale restauranter og detailbutikker. Det ønske har vi nu opfyldt, og fremover kan juleanden og anden til Mortens Aften købes i renset stand fra den lokale gård, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremover kan juleanden og anden til Mortens Aften købes i renset stand fra den lokale gård,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Det har længe været muligt at købe varer som fx mælk, æg, fisk og honning ved stalddøren, men med den nye stalddørspakke er udbuddet blevet større uden at gå på kompromis de høje danske krav til fødevaresikkerheden.

Muslinger direkte fra kutteren

De nye regler betyder også, at primærproducenterne må sælge dobbelt så mange æg (100.000 stk.) ved stalddøren, og at fiskere nu kan sælge muslinger over rælingen direkte til private og til lokale butikker.

- Hvis man bor eller holder ferie på landet eller langs kysterne, hvor mange af de små producenter ligger, giver det rigtig god mening, at man kan købe friske varer lige der, hvor de bliver produceret. Nu er første del af stalddørspakken trådt i kraft, og vi arbejder hårdt på at få vedtaget den sidste del, som åbner op for stalddørssalg af åbnede og rensede høns, kyllinger og kalkuner, siger miljø- og fødevareministeren.

EU-Kommissionen har haft opfølgende spørgsmål til kontrollen med salmonella i forbindelse med salg af høns, kyllinger og kalkuner. Miljø- og Fødevareministeriet forventer, at der kan være en afklaring af de nye regler for salg af fersk kød fra høns, kyllinger og kalkuner ultimo 2016.