Uden mad og drikke duer helten ikke! Vi kender alle ordsproget og det giver det sig selv, at den rette foder- og vandtildeling er særdeles vigtige forudsætninger for god sundhed og trivsel hos både soen og grisen i vækst. Men at give søer og grise i vækst det rigtige foder og godt med vand, gør det ikke alene. Sygdomskontrol spiller også ind på slutresultatet, ligesom der til enhver tid må og skal tages udgangspunkt i management faktorer, der påvirker kvaliteten af startproduktet. Det lyder ligetil og ganske logisk - men er alligevel ikke altid lige let at omsætte i dagligdagen på staldgangen.

Det kan ikke siges for tit - rent og frisk drikkevand og i den rette mængde, er simpelthen en nødvendig forudsætning for god og trivsel og vækst, både i soholdet, i klimastaldene og slagtesvinestaldene. Dagligt tilsyn med at alle drikkenipler fungerer og at vandtrykket er i orden, bør være en fast integreret del af arbejdsplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er så rent og frisk drikkevand? I sagens natur så rent, at enhver af os kan tage et glas fra hanen og drikke det uden problemer. Langt de fleste gange, vi i Porcus har målt vandkvalitet i en besætning, da har det sjældent været et problem med rent drikkevand fra hovedhanen - men da nogle gange har det vist sig at være en anden historie med vandprøven inde fra sektionen. Det giver sig selv, at en vandprøve udtaget ved en drikkeventil/nippel vil have et højere bakterieantal på grund af skidt og møg i nærmiljøet. Derfor udtages en vandprøve i sektionen fra sted på rørstrengen i sektionen, hvor vandforsyningen til drikkeventil kan kobles fra.

Det seneste 1-1,5 år, har der været særdeles mange udfordringer med mavesår, og det har været næsten umuligt at tale om uden ikke også at komme ind på foderet. Mavesårs problematikken været mest udtalt i klimastalde og hos slagtesvin. I nogle besætninger har det primært været et spørgsmål om at ændre foderstruktur til et mere groft foder, oftest formalet ved lavere omdrejningshastighed. De fleste besætninger med udfordringer på mavesårskontoen relateret til foder, har efterhånden fået godt styr på situationen og ved nu hvordan den skal tackles. Dér, hvor udfordringen fortsat ligger er at holde balancen til foderforbruget, specielt i slagtesvineproduktionen. Den enkelte besætning må til enhver tid lave regnestykket i forhold til de tiltag, der har haft effekt i netop deres besætning.

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 2. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.