Kvoten er givet fri. Mælkeproduktionen skruet op, og indtjeningen skal optimeres. Det kræver, at hver enkelt ko skal yde sit optimale, og helst også, at hun gør det over flere laktationer. Alligevel må alt for mange 1. kalvs køer udsættes for tidligt, fordi de ikke kommer ordentligt i gang.

I en besætning med 236 køer (DH) med 11.475kg EKM pr. årsko, havde 1. kalvs køerne svært ved at følge med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er primært de ældre køer, som på grund af huldtab og negativ energibalance i goldperioden har forhøjet børscore ved tjekkene, men de syv procent af nykælverne med forhøjede skedescore har haft fokus. Syv procent lyder ikke af meget i en helhed, men lige netop her er de alle fundet hos 1. kalvs køerne.

I det aktuelle kvartal er 25 procent af 1. kalvs køerne scoret med mere end fem i skedescore. Inden for det seneste år er 14 procent af 1. kalvs køerne scoret mere end fem i skedescore.

52 procent af kvierne er scoret i huld 3,75 eller derover umiddelbart efter kælvning i samme periode.

Besætningen udsatte i gennemsnit 15 procent af deres 1. kalvs køer, inden de nåede 100 dage efter kælvning. Det gav en kunstigt høj ydelse pr. årsko med mange køer i opstart og omkring topydelsestidspunktet, men et par lag længere nede viste data, at den dårlige opstart fulgte med køerne til de næste laktationer.

De unge køer mistede topydelsen og kunne ikke holde ydelsen igennem laktationen som forventet. I stedet for at miste cirka 11 procent fra 60 dage efter kælvning til 305 dage, så mistede 1. kalvs køerne 22 procent. Og hos 2. kalvs køerne aftog mælkemængden med 42 procent i stedet for de forventede 31 procent (Krogh, M og Enevoldsen, C).

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at vende bøtten på hovedet måtte handlingsplanen starte helt fra bunden hos kvieopdrættet.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.