En af de vigtigste foderkilder til vores højtydende malkekøer er majsensilage. Med tanke på den nuværende mælkepris er det endnu vigtigere, at vi får hjemtaget majsen af en så høj kvalitet og fordøjelighed som muligt, så vi kan holde foderomkostningerne nede. Det gælder om at passe på den mængde energi, der er i majsen på høsttidspunktet og bibeholde den fra jord til foderbord, og det kræver et godt håndværk.

Majsen høstes, når du lige akkurat kan klemme en dråbe vand ud af kernen, så ligger tørstofprocenten på omkring de 30-32 procent. Planten vil stadig være grøn, men det er her, fordøjeligheden af NDF er høj. Der kan ganske vist opnås et højere stivelsesindhold ved at vente til planten visner ned, men det koster på fordøjeligheden af NDF. Netop nu ser det ud til, at majsen vil give et højt udbytte i år, og har man rigeligt med majs, kan stubben med fordel sættes højere (helt op til 60 centimeter) og dermed få en mere fordøjelig majs med mere energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ser lovende ud for majsen i år, men det giver også nogle udfordringer. Majs af høj kvalitet med masser af stivelse og letfordøjelige kulhydrater er et tagselvbord. Ikke kun for køerne, men også for skadelige mikroorganismer som gær- og skimmelsvampe. Det er både under ensilering og i særdeleshed under udfodring, der skal passes på. Det gælder derfor om at reducere risikoen for en ustabil majs på følgende måde;

? Sørg for en ordentlig sammenkøring i stakken.

? Hav to køretøjer ved sammenkøring i stakken.

? Få dækket stakken godt af med sandsække i siderne.

? Få dæksider på hele stakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Brug ensileringsmiddel med varmehæmmende effekt.

Et højt udbytte giver ofte overfyldte siloer, som er svære at køre sammen. På grund af varmedannelse og skimmelsvampe er der dermed stor risiko for tab af foderenheder. Det giver problemer, når stakken åbnes, og det er rigtig ærgerligt at skulle kassere det øverste lag, fordi der lige er blevet presset et par hektar for meget ind i stakken, det har jeg set for ofte.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.