Abonnementsartikel

Landbrugsskolerne oplever stor vækst i antallet af ansøgere. Det får nu Kalø Økologiske Landbrugsskole til at oprette nye hold på Global Organic Farmer-uddannelsen.

Landbrugsskolerne og de grønne uddannelser i Danmark har succes. Dagspressen har den seneste tid bragt flere succeshistorier fra de danske landbrugsskoler, som viser en generel fremgang på 28 procent flere optagne elever end tidligere år.

Det gælder ikke mindst på Kalø Økologisk Landbrugsskole som rent faktisk ligger over landsgennemsnittet med 30 procent flere elever end tidligere.

- I takt med at verden hele tiden bliver mindre, er der behov for elever, der kender til globalt landbrug og både er i stand til at høste erfaringer, sætte tingene i perspektiv og dele ud af deres kompetence og viden i et internationalt miljø,

Nikolaj Houkjær, Uddannelsesleder på Kalø Økologiske Landbrugsskole

Særligt den internationale Global Organic Farmer er i fremgang. Holdet der begyndte på Kalø den 8. august tæller ikke færre end 10 nationaliteter. De er nu alle godt i gang med deres grunduddannelse der bringer dem et skridt videre en eksamen som Global Organic Farmer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ekstra hold til oktober

Grundet den store søgning har skolen besluttet at oprette et nyt hold med studiestart 10. oktober i indeværende år. Det er lidt atypisk med studiestart på dette tidspunkt, men som skolen selv bemærker har det været nødvendigt for at imødekomme alle de elever der har vist interesse for studiet.

- Vi har oplevet en stadig større søgning på netop vores internationale linje. Det hænger sammen med at mange elever gerne vil kombinere deres teoretiske tilgang med den kombination af praksisorienteret studietilgang vi har på Kalø. Dette suppleret med det faktum, at vores studerende har et naturligt behov- og mod på at komme ud i den store verden og dele ud af deres faglighed og samtidig tage ved lære af alle de kompetencer vi oplever globalt. Alt dette for i sidste ende at dygtiggøre sig til at kunne varetage spændende og udfordrende jobs indenfor fødevareindustrien i både ind- og udland, siger uddannelsesleder Nikolaj Houkjær.

Ny generation og elevtype

Den typiske elev på Global Organic Farmer uddannelsen har ikke nødvendigvis en baggrund fra landbruget. Mange af de studerende kommer rent faktisk fra storbyerne i hele Europa. Eneste krav for at blive optaget er en studentereksamen samt naturligvis en interesse for økologi, fødevarer, dyrevelfærd og internationale forhold.

Et eksempel på dette er den 22-årige Magueritte Bjørn Jakobsen. Hun er hverken vokset op i en landbrugsfamilie eller har erfaringer indenfor landbruget. Tværtimod var Magueritte begyndt på teologistudiet inden hun fandt ud af, at hun skulle vælge en anden-og mere bæredygtig uddannelse.

- Forelæsningerne var ikke så meget mig. Jeg ville arbejde med tingene i praksis, men også kombinere min interesse for økologi med muligheder for arbejde og gøre noget godt for planeten. Selvom det lyder naivt, er det jo grundlæggende hele formålet. Det alternative landbrug og økologien handler om at tage mad alvorligt, forklarer hun.

Eleverne på Global Organic Farmer er samlet fra hele Europa. Blandt de mange studerende er også den 29-årige englænder Samuel Fuller.

- Jeg faldt især for, at linjen var global, og at jeg kan tage til udlandet med den. Jeg havde aldrig overvejet landbruget som en karrierevej, men da jeg faldt over Kalø, tænkte jeg, at det var en interessant mulighed og noget, jeg kan tage med ud i verden, fortæller den 29-årige englænder.

Praktik i udlandet

Udover det faktum, at det er en uddannelse der fokuserer på landbrug i et globalt og internationalt perspektiv er det obligatorisk at eleverne drager til udlandet når de skal i praktik. Det første praktikforløb foregår i samlet flok i Tanzania hvor eleverne får mulighed for på tætteste hold at opleve blandt andet dyrkning af kaffe, the, mango, avocado, papaya som på mange måder er meget anderledes end de afgrøder de har med at gøre i Danmark. Samtidig har eleverne alle tiders mulighed for rent faktisk at sætte sig ind i en anden kultur, et andet klima, andre politiske og økonomiske forhold samt en anden tilgang til det at være økologisk landmand.

- Det der blandt andet kendetegner vores Global Organic Farmer elever er, at de er rejse- og eventyrlystne, typisk lidt ældre end resten af vores elever, er yderst dedikerede og har mod på de udfordringer de møder. I takt med at verden hele tiden bliver mindre, er der behov for elever, der kender til globalt landbrug og både er i stand til at høste erfaringer, sætte tingene i perspektiv og dele ud af deres kompetence og viden i et internationalt miljø, uddyber Nikolaj Houkjær.

Uddannelsen som Global Organic Farmer tager 3,5 år. Der er studiestart mandag den 10. oktober.