Gælden vokser.

Sidste år blev landbrugets samlede gæld opgjort til 379 milliarder kroner. Otte milliarder mere end året før. Det skriver dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På et tidspunkt er der en grænse for, hvor høj gældsætningen kan komme op.

Klaus Kaiser, økonomisk chef for Seges

Det er nye tal fra landbrugets videncenter Seges, som viser at gælden er steget med 10 procent på et år.

Med 160 konkurser var 2015 samtidig det værste år for danske konkurser, og trenden ser ud til at fortsætte med en ny konkursrekord i april måned i år. Indgik de konkursramte landmænd i statistikken, havde landbrugets samlede gæld været 2,2 milliarder kroner højere.

- Det er en ret voldsom gældsopskrivning, og det er primært gæld til bankerne, der vokser. Realkreditinstitutterne har et loft over, hvor meget de må låne ud til landbruget, det har bankerne ikke, siger Klaus Kaiser, der er økonomisk chef for Seges til dr.dk.

Seges vurderer, at 1.600 bedrifter er kriseramte, mens hele 1.000 bedrifter eller knap 10 procent af alle landmænd er konkurstruede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På et tidspunkt er der en grænse for, hvor høj gældsætningen kan komme op. Gælden skal nedbringes. Der er forskellige måder at nedbringe den på, og den absolut sundeste måde er, at landbruget begynder at tjene noget mere, så de er i stand til at afdrage på gælden, siger Klaus Kaiser til dr.dk.