Økologiske grise fødes i hytter på friland, hvor de går sammen med soen de første par måneder af deres liv. Herefter fravænnes de og flytter ind i en større stald med adgang til udeareal og grovfoder.

I en staldbygning kan man opsamle gødning fra slagtesvinene. Men økoplanteavler og -svineproducent Hans Henrik Thomsen fra Hallund i Nordjylland ønsker at have grisene ude på markerne i stedet for i en stationær staldbygning. Svaret er en rullende stald på bælter med plads til 150 grise.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I princippet kan en svineproducent flytte sine grise rundt i en planteavlers sædskifte.

Else Torp Christensen, projektleder Økologisk Landsforening

- På den måde kan vi fordele den gødning, grisene afleverer, jævnt over markerne, og vi kan udnytte deres rodeinstinkt til jordbearbejdning og rodukrudtsbekæmpelse, siger Hans Henrik Thomsen.

Enorm fleksibilitet

Hos Økologisk Landsforening ser man et stort potentiale i mobile svinestalde, og her arbejder man sammen med Hans Henrik Thomsen, Aarhus Universitet og Udviklingscenter for Husdyr på Friland på at videreudvikle konceptet i et forsknings- og demonstrationsprojekt i de kommende år.

- I princippet kan en svineproducent flytte sine grise rundt i en planteavlers sædskifte og er ikke geografisk bundet af et fast staldbyggeri. Det gør grisene til en mobil gødningsressource, og giver landmanden en enorm fleksibilitet. Vi ser et meget stort potentiale i det her koncept, fortæller Else Torp Christensen, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

Målet for det videre arbejde med prototype-stalden, som ruller rundt hos Hans Henrik Thomsen, er at udvikle færdige koncepter for rullende fravænnings- og slagtesvinestalde med plads til 150 grise i hver.