Holmsberg ligger uden for Kalmarm tæt på både foderfabrik og slagteri. De 680 hektar som Holmsberg driver, betyder gode betingelser for at producerer korn nok, og samtidig god mulighed for at komme af med gyllen.

- Havde vi ikke fået lov til at bygge, havde ingen fået det, siger Cecilia Olsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsommeren 2012 sendte de ansøgningen om miljøgodkendelse til udvidelse af produktionen til Landssyrelsen. I vinteren 2014 blev godkendelsen givet, i begyndelsen af september 2014 begyndte man at udgrave og 8. juni 2015 flyttede den største so ind i stalden.

- Byggeprocessen er gået meget godt. Vi var to uger forud for tidsplanen takket være den milde vinter, siger Mats Olsson, der selv har ageret bygherre.

Den nye bygning består af seks farestalde med 40 bokse i hver, ti klimasektioner med 44 bokse i hver, et velfærdsafdeling med 14 bokse samt inseminerings-, polte- og drægtighedsafdeling. Det samlede areal er 10.000 kvadratmeter. En sostald, som blev bygget i 1996, forbliver intakt på gården og en FTS-stald på en anden gård bygges om til en slagtesvinestald.

Inspiration til stalden og boksenes design kommer flere forskellige steder fra.

- For det første har vi selv arbejdet i flere forskellige systemer, så vi ved, hvad der virker og hvad, der ikke gør. Vi har begået fejl og lært at dem. Men mange af ideerne kommer fra Danmark, hvortil vi foretog flere ekskursioner i løbet af årene, siger Mats Olsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarbejderne har også været involveret i planlægningen.

- De ønskede egentlig dybstrøelse til søerne, men vi valgte et alternativ, men stadig med meget halm, fordi det er lettere at administrere, siger Mats Olsson.

Danish Farm Design kommer til at være den rådgiver, som Mats Olsson ansætter. Rådgivningen er primært fokuseret på organisationen og optimering af arbejdsbyrden.

- Det handler om at fokusere på, hvad der er vigtigst; insemination og de første timer efter fødslen af smågrise. Der er også et stærkt fokus på foder, og man arbejder mere med ammesøer og mindre med kosttilskud som mælkeernæring og jern til smågrisene, siger Mats Olsson, som i øjeblikket selv agerer driftsleder i sostalden. I fremtiden er tanken at en anden person skal påtage sig opgaven.

Resultaterne har ikke ladet vente på sig. I FTS-staldene fravænner man typisk omkring 10,2 grise pr. so. I staldene fra 1996 er det modsvarende 11,5 og i de nye stalde 12. Antallet af medarbejdere er dog det samme som tidligere. Forskellen er, at seks mennesker i dag administrerer 1.190 søer, i stedet for som før 630.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemsnitlig tid pr. so er nu ni timer om året i forhold til 15 timer tidligere.

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 5. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.