Et samarbejde mellem 3S og ChemVet har ført til udviklingen af Hyo-Serien med det formål at reducere eller, om muligt, helt at udfase receptpligtig zink.

Uagtet zink har en positiv effekt mod diarré, er der dog også en negativ side af medaljen, som har ført til, at EU er på vej med et lovforslag, som enten vil forbyde eller stærkt begrænse muligheden for anvendelsen af Zink. Dette sker primært på grund af de miljømæssige belastninger, der ses i lande som eksempelvis Danmark. Der findes nu store landområder i Danmark, som indeholder langt mere zink i jorden, end grænseværdierne tillader. Herudover er der en voksende bekymring vedrørende resistensudvikling og mulig vækstdepression hos grisene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi forventer ikke at kunne fjerne zink ud af alle besætninger, men adskillige praktiske test viser, at zink kan reduceres mellem 50 og 100 procent ved anvendelse af Hyo-serien.

Indtil videre er der 15 besætninger i gang med at udfase zink. Den ene af besætningerne har nu kørt uden zink i to måneder uden nogen forskel.

Indtil nu har vi set at mange af de besætninger, der har reduceret zink med over 50 procent, præsterer ligeså gode produktionsresultater, eller bedre, end de gjorde før. Dog ses der en mere lind afføring i overgangen, uden at dette dog har haft nogen negativ effekt på produktionstallene, hvilket nok skyldes, at fibrene bliver bedre optaget i tarmen.

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 5. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.