Abonnementsartikel

VariCut er en ny indbygget snitter fra Krone, som kan leveres på Krone Big Pack 1270 og Big Pack 1290 HDP, og som er med 51 knive.

I 2003 udviklede Krone den første indbyggede X-Cut snitter med 26 knive, og nu introducerer Krone VariCut med 51 knive til storballepresseren Krone Big Pack 1270 og Big Pack 1290 HDP, som begge får føjet et VC til modelbetegnelsen, når de udstyres med den nye snitter.

VariCut kommer til at supplere PreChop, som er en snitter, der monteres foran presserens pickup, og som arbejder med op til 96 knive.

- Med VariCut presser rotoren halmen forbi de 51 knive, som snitter halmen i en teoretisk længde på 22 millimeter.

Niklas Beindorf, Krone

- PreChop har en teoretisk snitlængde på 21 millimeter, men når rotoren med de 96 knive løber med 3.000 o/min, og halmen snittes over to rækker modskær, rives halmen op, så strukturen i stråene ødelægges. Det gør halmen velegnet som strøelse, der kan udlægges i et tyndt lag, og som kan absorbere masser af fugt. Den fine snitning betyder, at halmen uden problemer kan anvendes i stalde med spaltegulv. Med VariCut presser rotoren halmen forbi de 51 knive, som snitter halmen i en teoretisk længde på 22 millimeter. Med VariCut bevares strukturen i halmen, og snitningen udvikler ikke støv. Det går halmen velegnet som strukturfoder i fuldfoderrationer, og halmen er også velegnet som strøelse, siger, Niklas Beindorf, Krone.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Manuel og automatisk rengøring

Til VariCut har Krone udviklet en ny knivkassette, som kan trækkes ud på venstre side af presseren, når den skal serviceres eller der skal slibes knive.

For at minimere risikoen for, at halmrester og støv ophober sig omkring knivholderne, renses knivkassetten automatisk med trykluft, hver gang en balle bindes. Før knivene serviceres, fjernes halmrester imellem de 51 knive med en rengøringsplade, som ligner en forstørret kam, der kan vippes med et enkelt håndtag.

- Den kontinuerlige rengøring under arbejdet, og den centrale fjernelse af halm imellem knivene betyder, at kniven ikke sætter sig fast, og at de derfor er hurtige at afmontere til slibning, forklarer Niklas Beindorf og tilføjer.

- Skal det gå endnu hurtigere, kan hele knivkassetten let afmonteres og køres væk på en traditionel pallevogn. Ved at investere i en ekstra knivkassette, kan maskinstationen i løbet af få minutter skifte til friske knive midt på dagen.

Ved at dreje en enkelt aksel, kan der vælges imellem at arbejde med alle knive, 25/26, 12, 5 eller ingen knive. Brugeren har også mulighed for at lave sin egen opsætning og arbejde med et hvilket som helst antal knive

Ny rotor og kraftigere transmission

VariCut er monteret med en ny spiralformet rotor med tænder i fire rækker, som er lavet af Hardox stål. Rotoren trækkes af en kraftig poly V-belt, og presseren kan startes op, uden at rotor og pickup kører.

- Fleksibiliteten i den kraftige rem tager spidsen af de belastninger, som rotoren giver, og remmen gør det hurtigt at koble snitteren fra. Blokkeres snitteren eller pakkeren, kobles ikke blot snitteren men også pickuppen automatisk fra. Det stopper materialeflowet til pakkeren, og ved at sænke kniven kan blokeringen fjernes fra traktorsædet, siger Niklas Beindorf.

Pressere med VariCut monteres med en ekstra blæser, som sikrer at området omkring bindeapparaterne holdes fri for det fint snittede halm.