Når produktionslederne er færdige med deres uddannelse, er deres faglige værktøjskasse fyldt op med ledelsesredskaber. Nu mangler de så bare at lære at bruge dem i praksis.

I en tid med lave mælke- og svinepriser er der en god grund til at optimere mest muligt på driften. Så hvordan kan arbejdsgivere og produktionsledere få mere ud af hinandens behov og kompetencer?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bygholm Landbrugsskole har udviklet et nyt forløb, hvor produktionsledere og arbejdsgivere sammen finder en problemstilling fra deres dagligdag, som de gennem forløbet hjælpes ad med at løse. Bygholm Landbrugsskoles undervisere er med på sidelinjen som sparringspartnere undervejs.

Få det bedste ud af medarbejderne

Anders Funch, der underviser i økonomi på Bygholm Landbrugsskole, har mødt mange landmænd, der gerne vil fokusere på nogle strategiske problemstillinger, men hverdagen er fyldt med driftsopgaver, så ofte bliver det ikke til noget.

- Vi hører også tit tidligere elever på lederuddannelsen sige, at det ikke så meget er ledelsesrelaterede opgaver de sidder med, når de er færdige som produktionsledere og får deres første job, fortæller han

Derfor har han sammen med kollega Keld Kallestrup, udviklet Junior Leadership, der starter til august og varer lige knapt et år.

- Det som konceptet i bund og grund går ud på er, at virksomheden og produktionslederen kommer med en konkret problemstilling fra hverdagen, fortæller Keld Kallestrup, som er ledelsesunderviser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han møder jævnligt følgende eksempel, når han snakker med landmænd og produktionsledere:

Arbejdsgiveren og medarbejderen har erkendt, at de kan blive bedre til at videregive information, og at mere kommunikation vil forbedre deres indbyrdes relationer. Men hvordan de skal gribe det an, og hvilke værktøjer kan de bruge er de ikke kommet frem til. Samtidig er de i tvivl om, hvordan får de det passet ind i en travl hverdag.

En opgave kunne eksempelvis være at optimere på energiforbrug, vedligehold eller udgifter til foder.

- Det har produktionslederen via sin uddannelse fået en masse værktøjer til at løse, men de bliver først for alvor sat i spil, når det sker via en fælles indsats mellem produktionsleder og chefen. Og det er netop her, Bygholm Landbrugsskole kan hjælpe med at facilitere og supervisere processen, forklarer Keld Kallestrup.

Vil ruste de unge til virkeligheden

Junior Leadership er tænkt som en måde at give produktionsledere, der enten er helt nyuddannede eller har få års erfaring, et trygt afsæt for at komme i gang med lederopgaverne. Samtidig hjælpes virksomhederne til at udnytte potentialet i de ledere, de har ansat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom produktionslederne har lært meget på skolen om ledelse og økonomistyring, kan det alligevel være rart at have livliner i baghånden første gang, man arbejder med det i den virkelige verden, siger Anders Funch.

Det er nyt, at Bygholm Landbrugsskole på den måde tilbyder en service, der rækker ud over skoleforløbet. Junior Leadership er et tilbud til arbejdsgiver og arbejdstager, og er ikke hægtet op på et skoleforløb.

- Som skole vil vi gerne sende vores elever så godt som overhovedet muligt ud i erhvervet, siger Anders Funch og tilføjer:

- Forhåbentligt ser vi dem igen, fordi de ønsker at læse til agrarøkonom, og så har de jo nogle spændende erfaringer med i bagagen, vi kan bygge videre på.

Bygholm Landbrugsskole er også interesserede i at skabe endnu tættere relationer til erhvervet, så derfor er det et Junior Leadership et forløb, som alle parter får glæde af, og både Anders Funch og Keld Kallestrup håber at mange arbejdsgivere og produktionsledere vil benytter sig af dette tilbud.