Det har ikke skortet på lyn i de sidste uger af juni måned. Alene Skt. Hans Aften blev der ifølge DMI målt over 6.000 lynnedslag over Danmark og Nordtyskland.

Umiddelbart kunne man tro, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste af de skader, der opstår under et tordenvejr. Men langt de fleste skader skyldes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet. Det viser de seneste tal fra Topdanmarks landbrugskunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har blandt andet oplevet tragiske hændelser, hvor dyrene simpelthen er døde på grund af overophedning, efter at ventilationsanlægget er blevet sat ud af spillet af lynnedslag,

Svend-Anker Worm, agronom i TopDanmark

Overspænding af det elektriske net kan have ligeså alvorlige konsekvenser for produktionen som direkte lynnedslag.

- Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i for eksempel computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, går det galt. Vi har blandt andet oplevet tragiske hændelser, hvor dyrene simpelthen er døde på grund af overophedning, efter at ventilationsanlægget er blevet sat ud af spillet af lynnedslag, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm, som råder landmændene til at få lynsikret deres gårde.

Husk hele gården

- Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Vi oplever, at mange glemmer at sikre telefonforbindelsen, som ofte går direkte i computeren. Og så sker det desværre, at computeren bliver ødelagt, når lynet rammer. Derfor opfordrer vi til, at man får lynsikret alle el-tavler, telefonforbindelser samt spændingsgivere til el-hegn, siger Svend-Anker Worm.

Topdanmark anbefaler, at man får sin elektriker til at sørge for lynbeskyttelsen af gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Prisen for at lynsikre sin ejendom er forholdsvis lille. Samtidig slipper du som landbrugskunde i Topdanmark for at betale selvrisiko for lynskader, hvis du har investeret i lynsikring, der beskytter hele ejendommen imod overspænding. Så der er flere fordele ved at gøre det, siger Svend-Anker Worm.

Træk stikket ud

Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god ide at tage stikket ud til pc, fjernsyn og andet elektrisk udstyr, der er sluttet til elnettet. Men husk at fryser, køleskab og evt. tyverialarm skal have strømforsyning konstant.

- På den måde er du også med til at undgå overspændingsskader. Og har det været tordenvejr, og du konstaterer, at ejendommens HFI-relæ er slået fra, kan det være tegn på, at der har været et lynnedslag i nærheden. Så er det en god idé at gå en runde og kontrollere, om alle anlæg fungerer, siger Svend-Anker Worm.