- Jeg fik mest for pengene på denne måde. Den var noget billigere end en ny, og vi fik en meget god pris for den gamle.

Sådan lyder mælkeproducent Gunnar Vad Jørgensens umiddelbare forklaring på, at han i begyndelsen af juni skiftede sin udslidte vertikal-fuldfoderblander ud og investerede i en genopbygget 45 kubikmeter Hoegild Edition vertikal-fuldfoderblander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden handelen havde Gunnar Vad Jørgensen, der driver gården Vibholm ved Madum nær Ulfborg, overvejet at få skiftet sneglene ud i den gamle, slidte blander. Han nåede imidlertid frem til den konklusion, at det var en langt bedre løsning at investere i den genopbyggede blander fra Hoegild ApS.

Kun hørt godt

- Det spillede også ind, at jeg kun har hørt godt om Hoegild?s genopbyggede blandere fra kolleger. Desuden oplever jeg firmaets folk som nogen, man kan stole på. Og jeg må sige, at det er flot genopbygningsarbejde, de laver. Blanderen ser fuldstændigt ud som en ny overalt, siger den vestjyske mælkeproducent og føjer til:

- Og så er der da noget tiltalende i, at store dele af vognen er genbrug. Med den meget grundige renovering, der er udført, tror jeg, at den kan køre lige så længe som en fabriksny. For eksempel tror jeg, at vinkelgearene, hvis de ellers bliver ordentligt serviceret, har mange flere timer i sig end den normale levetid for en vertikalblander.

Den store Hoegild Edition vertikalblander har tre blandesnegle og er udstyret med en tre-akslet, drejbar bogie. En stor fordel på så stor en blander, synes Gunnar Vad Jørgensen.

Tre års garanti

Med i handelen fulgte en treårig garanti med tilhørende servicebesøg i hele perioden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg valgte at få blanderen leveret med centralsmøring, hvor smøreniplerne er placeret oppe på siden. Det er en smart løsning, som gør det langt nemmere at få smurt vognen alle steder, så man rent faktisk også får det gjort, siger Gunnar Vad Jørgensen.

- Vi har al vores ensilage liggende i markstakke ude i marken, hvor der i perioder bliver meget mudret. Men fordi smøreniplerne sidder så højt, bliver de ikke stoppet til, forklarer han.

Går tilbage til økologi

Sammen med sin hustru, Lone Jørgensen, overtog Gunnar Vad Jørgensen Vibholm efter sine forældre i 1999. Gården blev dengang drevet med økologisk planteavl og studeproduktion.

Parret drev på det tidspunkt også en anden malkekvægbedrift på egnen, men de ville begge gerne etablere økologisk mælkeproduktion på Vibholm.

Derfor købte de i 2003 et antal to-tre uger gamle kviekalve. Året efter påbegyndte de opførelsen af nyt staldanlæg til 130 Holstein køer plus opdræt på bar mark, hvor produktionen gik i gang i 2005.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere byggeri

I 2008 blev der bygget kalvestald, og i 2011 opførtes endnu en kombineret ko- og ungdyrstald, så der blev plads til i alt 300 årskøer.

- Vi valgte i 2012 nødtvungent at gå over til konventionel produktion, fordi vi havde for lidt jord. Jeg syntes også, at det var et problem, at vi ikke måtte give så meget kvælstof, forklarer Gunnar Vad Jørgensen.

- På grund af den højere afregningspris på økologisk mælk er vi her pr. 1. juni begyndt at lægge om til økologi igen, selv om jeg stadig synes, det er for lidt kvælstof, vi må give, fortæller han og fortsætter:

Forventer ydelsesfald

- Indtil vi eventuelt får mulighed for at leje noget mere jord udover de 250 hektar, vi driver nu, vil vi købe grovfoder hos lokale planteavlere.

Gunnar Vad Jørgensen regner med, at gennemsnitsydelsen pr. årsko i forbindelse med skiftet tilbage til økologi vil falde fra de nuværende 11.000 kg EKM til omkring 9.500 kg EKM. Det forklarer han med, at majsen udfases på grund af for dårlige udbytter, så eneste grovfoder fremover bliver græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden har han også erfaring for, at afgræsning koster ydelse.

Udover malkekvæget er der også 6.000 minktæver på Vibholm.