Abonnementsartikel

Ny undersøgelse, Kopenhagen Fur har foretaget viser, at der bliver avlet markant færre mink på verdensplan.

Fra cirka 72 millioner mink i 2015 til omtrent 54 millioner nu. Det er, hvad den estimerede verdensproduktion af mink ligger på. Estimatet er foretaget af Kopenhagen Fur og er baseret på blandt andet tælling af avlsdyr, og mængden af foder leveret af fodercentraler verden rundt. Men fordi optællingen af avlsdyr i forskellige verdensdele til tider kan forekomme usikker, så skal optællingen tages med forbehold.

Global tilbagegang

Herhjemme producerede de danske minkavlere cirka 18,6 millioner mink sidste år. Nu er produktionen på estimeret 17,1 millioner. Dette tal er baseret på en cirka 7 % tilbagegang i avlsdyrtællingen. I løbet af uge 25 indberettes antallet af denne sæsons hvalpe, hvilket kan påvirke de danske produktionstal. I de resterende nordiske lande falder produktionen fra cirka 4 millioner mink til 3,5 millioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For et år siden var den samlede produktion i Østeuropa på knap 16 millioner, og det estimeres, at den nu er faldet til lige under 14 millioner. I Vesteuropa falder produktionen fra et niveau på omtrent 7 millioner sidste år til 5,2 millioner i år. Heraf står Holland for den største produktionsnedgang. I Nordamerika er produktionen gået fra omtrent 7,5 millioner mink til under 6 millioner mink.

Voldsom nedgang i Kina

Størst er produktionsnedgangen dog i Kina. Her producerede kinesiske avlere sidste år omtrent 18 millioner mink. Den produktion er nu faldet til cirka 8 millioner. Produktionen af mink var på sit højeste i 2013. Verdensproduktionen lå på over 87 millioner mink, hvoraf Kina stod for 40 millioner.

Danmark igen i front

Danske minkavlere er blandt verdens førende målt på skindkvalitet, og med produktionsnedgangen i Kina er Danmark igen verdens førende - også målt på produktion. Efter prisjusteringen i 2014 blev det slået fast, at skindkøbere var villige til at betale en merpris for de danske minkavleres kvalitetsarbejde. Dermed har man rent økonomisk i Danmark stået langt stærkere i forhold til minkproducenter i andre lande.

Kopenhagen Fur udbyder cirka 7 millioner mink under juni-auktionen og har også endnu en auktion i september, som er den sidste i salgssæsonen for det danske auktionshus.