Abonnementsartikel

Selvkørende traktorer og mark-robotter er blandt de mest markante nyheder i den store udstilling af maskiner og produkter på Landsskuet 2016.

På landsskuet kan man også i år opleve noget af det nyeste på markedet. Virksomheden Precisions Makers præsenterer for eksempel den første, kommercielle mark-robot til landbrug og gartneri. Den såkaldte Greenbot kan i lighed med en plæne-robot selv køre rundt på marken og for eksempel klare brakpudsning eller sprøjteopgaver.

Precisions Makers medbringer desuden to grønne Fendt-traktorer, der umiddelbart ligner en ganske almindelig traktor, men i kraft af GPS-udstyr kan køre uden fører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gæster på Landsskuet den 30. juni-2. juli kan også prøve, hvordan det er at sidde i en GPS-traktor, der selv bestemmer retningen. Turen i en topmoderne traktor med det nyeste GPS-system, der kan køre med få centimeters nøjagtighed, er arrangeret af virksomheden Geoteam i samarbejde med Bygholm Landbrugsskole.

Landbrugsskolen har i foråret fået installeret GPS-udstyr på alle traktorer, som bruges til undervisning. Bygholm kan derfor vise den præcision som et moderne landbrug arbejder med for at opnå en optimal virkning af de hjælpestoffer, der benyttes på et planteavlsbrug.

GPS-udstyret på traktoren snakker sammen med det redskab, der er eftermonteret traktoren. På den måde åbnes og lukkes tildelingen af for eksempel gødning, så det hele tiden sikres, at der ikke over- eller undergødskes på markerne.

Bygholm Landbrugsskole stiller med trænede piloter i cockpittet på traktoren, som vil instruere og fortælle om, hvilke muligheder GPS-udstyret giver for landmanden og det omkringliggende miljø.

En tur i det førerløse traktor-univers skal bookes på Bygholms stand, der ligger ved Store Ring, mens demonstrationen af de selvkørende køretøjer fra både landbrugsskolen og Precisions Makers foregår på et særligt eventområde op mod messecentrets haller.