Årets Borgeby samler eksperterne om frøgræs. Nu får du chancen for et nærstudie af både græsfrø- og kløverfrø i demonstrationerne. Potentielle nye frøavlere ligesom erfarne får en fantastisk mulighed for at tage del i et stort screeningsforsøg af de mest væsentlige græsfrø-arter og samtidig at møde fremstående repræsentanter fra branchen.

I Sverige avles cirka 14000 frø, hvor over 4000 af dem er øko-frø. Det gør os til den største producent af øko-frø i verden. Potentialet, både arealmæssigt og klimamæssigt er enormt og de seneste år har lønsomheden i frø-branchen været god. Tore Dahlqvist fra Sveriges Frø- og olie-afgrøder-landmandsforening, er en af de mange som glæder sig over at interessen for frø stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I et fremtidigt holdbart landbrug er rotation en af de vigtigste foranstaltninger,

Bo Christiansson fra foreningen Skånefrø.

Lønsomme mellemafgrøder

I dagens afgrøde ser vi stadig mere ensidige rotationer.

- I et fremtidigt holdbart landbrug er rotation en af de vigtigste foranstaltninger, anser Bo Christiansson fra foreningen Skånefrø. Der behøves frøavlen.

Frøgræs og køverfrø er fantastiske mellemafgrøder som giver den omhyggelige landmand mulighed for at øge sin lønsomhed i foretaget siger David Gottfridsson, afgrødsrådgiver hos HIR Skåne. Samtidig favoriserer foregående afgrøder også de andre afgrøder på gården.

Ukrudtsudfordringer

Hvordan sprøjter man for at fjerne en græsart i en anden art af græs? Messen byder på store demonstrationer af dyrkning, som viser de anderledes selektive herbicider, forskellige arter græsfrø, men også luge og trimning af kløverfrø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udfordringerne er at mestre ukrudtet med et bredt arsenal af plantebeskyttelsesmidler samtidig med at man finder mekaniske løsninger for at opnå en høj og sikker høst hvert år, sig Magnus Karlsson, fra Läntmännen Lantbruk.

Jo mere man spænder buen, jo vigtigere er fingerspidsfornemmelsen for at tage den rigtige beslutning på det rigtige tidspunkt.