Miljø- og Fødevareministeriet har sidste år udsendt en opdatering af miljøreguleringen af minkproduktion, og i den forbindelse foreligger der nu et grundlag for at beregne og fastsætte nye geneafstande i forbindelse med miljøgodkendelsen. Dermed kan minkfarme reguleres som andre husdyrbrug.

Konsekvenserne af den nye viden er ifølge ministeren en skærpelse af de afstandskrav, som skal overholdes ved miljøgodkendelse eller tilladelse af minkfarme:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nye viden får ikke betydning for eksisterende minkfarme, som fortsat kan producere på de nuværende lokaliteter. Eksisterende minkfarme kan dog blive begrænset i forhold til deres muligheder for placering af nye minkhaller på de nuværende lokaliteter. Afstandskravene består både af faste afstandskrav fra omboende til nærmeste minkhal og en konkret lugtberegning, forklarer ministeren i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Reducerer gener

Minkfarme kan i lighed med alle andre husdyrbrug også frivilligt vælge at erstatte den standardiserede lugtberegning i it-ansøgningssystemet med en konkret lugtberegning, hvor de konkrete forhold bedre kan afspejles.

De skærpede afstandskrav vil på længere sigt være med til at reducere generne for omboende og sikre, at nye minkhaller placeres hensigtsmæssigt i forhold til omboende.

- Aarhus Universitet har udarbejdet en opdatering af de vejledende retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme. Denne opdatering ventes også at kunne bidrage til færre gener for naboer til minkfarme, idet resultaterne primært skal bidrage til at sikre god management på minkfarmene, oplyser Esben Lunde Larsen.