Enkelte kommuner er begyndt af egen drift at udstede forbud mod brug af planteværn.
Kommunalpolitikere i henholdsvis Århus og Egedal har dermed ophøjet sig selv til lovgivere og overtræder formentlig dermed loven, når de udsteder forbud mod eksempelvis brug af Roundup.
Danske kommunalpolitikere er sat til at forvalte loven - ikke til selv at lovgive.
- Rasmus Dalsgaard, chefredaktør, Maskinbladet.
Danske kommunalpolitikere er sat til at forvalte loven - ikke til selv at lovgive. Og et forbud mod helt lovlige planteværnsmidler er ikke en kommunal kompetence.
Sådan er princippet i Danmark, som kommunalbestyrelsesmedlemmer nu ser stort på i de to kommuner.
Det er et demokratisk problem i sig selv.
Myter og løgn
Dertil kommer, at de selvbestaltede kommunale lovgivere ikke har fagligt belæg for forbuddet, som Roundup-eksperten Claus Hansen i Maskinbladet kalder en hetz, der fuldstændig mangler saglig begrundelse, og som udelukkende baserer sig på en politisk ideologi underbygget med myter og løgn.
Ingen risiko
Claus Hansen underbygger i Maskinbladet sin påstand med en nærmere analyse af det statistiske materiale, som findes, og som højst overraskende understøtter hans konklusion. Han har kigget på 7.000 analyseresultater fra Beder ved Århus, hvoraf det fremgår, at der slet ikke er fundet glyphosat, og han konkluderer på baggrund af de mange analyser, at der overhovedet ikke er risiko for grundvandet forbundet med brugen af Roundup.
Claus Hansen tøver da heller ikke med at konkludere, at kommunen overtræder lovgivningen ved at udstede forbud mod stofferne.
Et af Claus Hansens kritikpunkter i forbindelse med glyphosat-debatten er, at der mangler relevante statistikker på området.
Problemet er ifølge Claus Hansen, at de nuværende statistikker også indeholder fund af for længst forbudte midler. De midler bør, som Claus Hansen påpeger, trækkes ud af statistikken, hvis man vil have et retvisende billede af, hvordan pesticider påvirker miljøet.
Claus Hansen konkluderer direkte, at statistikken er styret af rød ideologi.
Statistik kan være løgn
På denne plads har det før været påpeget, at man skal forholde sig kritisk til tal og statistik. Det er en kendt sag, at statistik kan være den ultimative form for løgn.
Og det er gentagne gange bekræftet i artikler i Maskinbladet, hvor Claus Hansen har afdækket den særdeles kritisable fremgangsmåde, der ligger bag eksempelvis statistikken over dansk grundvand.
Det er derfor yderst relevant, når Claus Hansen efterlyser retvisende statistikker og opfordrer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at sørge for retvisende statistikker.
Den opfordring bakker vi gerne op, så debatten og de politiske beslutninger kan komme til at bygge på realiteter.