Hen over årene er der gjort forskellige tiltag for at forsøge at løse problemstillingen med kondens under foderfremstillingen. Problematikken er nemlig, at der dannes mug og kager i sneglerender og siloer, som på sigt kan ende i grisenes trug, hvis ikke man sørger for en løbende og konsekvent rengøring, hvilket kan være besværligt at komme til i hele anlægget.

Hos Tobias Andersen på Mors blev denne problematik taget med i overvejelserne, da Ove Lund fra Lunds Montage skulle komme med ideer til en omorganisering af foderladen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi skulle have lavet om i foderladen, kom Ove med ideen om, at vi satte en kondenstørrer op samtidig, og da jeg kender Ove og stoler på ham, var jeg ikke ræd for at sige ja, fortæller Tobias Andersen.

VK75 Kondenstørrer er i sin teknik ganske simpel. Tanken er, at man ved hjælp af undertryk får fjernet alt den varme luft, der opstår, når kornet kværnes. Til gengæld trækkes der frisk luft ind til at erstatte den varme kondensfyldte luft. På den måde undgår man at få fugt med videre i systemet, og det formalede korn er køligt, når det kommer til blanderen

- Vi har placeret en 0,75 kW motor lige efter kværnen, som suger luften væk fra det formalede korn, fortæller Ove Lund og fortsætter:

- Vi kan ikke undgå. at der også suges suges lidt af kornet med op, men det sender vi gennem en cyklon tilbage i anlægget igen.

Det varme og kondensfyldte luft forsvinder derefter, og det formalede korn fortsætter til videre forarbejdning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at han sparer tid på at rense foderanlægget, er en af de mest markante ændringer, som Tobias har bemærket, er, at foderkasserne inde i stalden ikke længere stopper til.

- Før så vi tit, at der kunne opstå problemer med foder, der blev hængende i foderkasserne, men det ser vi slet ikke i dag, forklarer Tobias Andersen.

Den foder, der kommer ud af blanderen nu, er ifølge Tobias Andersen meget koldere og mindre fugtigt, hvilket gør det det lettere at håndtere i både siloer og foderanlæg.

Læs mere i Hyo

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 3. juni.

Artiklen kan allerede nu læses her. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.