På Flistad Skattegård har man drevet svineavl siden 1990. Det hele begyndte med svensk landrace. Dengang var den svenske landrace eftertragtet ude i verden og man eksporterede avlsdyr, eksempelvis til Asien.

I år 2000 byttede man en del af landracen ud med Hampshire og nogle år derefter begyndte man også at avle på svensk Yorkshire.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Avlen er egentlig produktudvikling. Det er fascinerende at se hvor meget man kan påvirke gennem avlsarbejde. Det går så hurtigt med at ændre på egenskaberne hos grise, mener Jan Johansson, som driver gården sammen med sin bror, Bo Johansson.

Når avlen i Sverige ledes hen mod at udbrede danske gener, tager brødrene Johansson det som en interessant udfordring.

- Man har altid hørt tale om danskernes avl af grise, at de er initiativrige og er meget populære. Vi så det som en mulighed for at prøve noget nyt, beretter Bo Johansson.

Brugen af danske gener

Ved årsskiftet 2012-2013 blev den første Hampshire polt på Flistad løbet med sæd fra en dansk Duroc fra DanAvl. Afkommet fra hver generation er også løbet med dansk Duroc. Jo flere generationer man krydser med Duroc, jo lavere andel af gener fra Hampshire, vil der være hos afkommet. De dyr på Flistad Skattegård som på nuværende tidspunkt har den højeste anden af DanAvls genetik i sig er 87,5 procent danske.

På de hvide racer løbes svensk landrace med dansk landrace og svensk Yorkshire med dansk Yorkshire. Hidtil har det ført til omkring 40 kuld med dansk Duroc og 60 kuld med nogle af de danske hvide racer på gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når det kommer til avl, er det ikke længere et spørgsmål, om hvorvidt man skal gå uden om de danske gener. Målet er, at man som svensk svineproducent, i samråd med sit slagteri, selv skal kunne vælge, hvilken genetik man vil anvende, DanAvls eller TopigNorsvins, forklarer Bo Johansson.

Læs mere i Hyo

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 3. juni.

Artiklen kan allerede nu læses på www.hyologisk.dk. Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.