- Den traktor lyder som en gris i brunst, lyder det fra kommentatorerne.

Fra scenen på ladet af en lastbil har de overblikket over banen og de mange tilskuere, der har taget plads langs den 100 meter lange bane til traktortræk på Bygholm Landbrugsskole. Og kommentatorerne nøjes ikke med at fortælle, hvem der kører og hvor langt de trækker. Sammen med DJ'en underholder de også forsamlingen og kommer med sjove kommentarer undervejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, det er så populært, fordi rygtet har spredt sig, at det er et sjovt arrangement på Bygholm.

Jes Salomonsen, elev på Bygholm og traktortrækker

- Og det blev et virkelig elegant Full Pull, lyder det, da næste traktor uden problemer trækker den tonstunge slæde i mål.

- Skal du være med i flokken, skal der stå John Deere på blokken.

Chefens traktor trækker slæden

- Kommentarerne og musikken hører sig til ved et godt traktortræk, ligesom grillpølser, fadøl, larmen og den sorte røg fra traktorerne og de mange tilskuere, fortæller 21-årige Jes Salomonsen.

Han er elev på Bygholm Landbrugsskole og sammen med 11 andre elever har han arrangeret traktortrækket i år. Det er primært unge, der deltager, og de kommer rullende langvejs fra for at være med. Nogle er erfarne trækkere, andre er med for første gang. De fleste har lånt chefens traktor, men enkelte har deres egen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere vil være med

For otte år siden, da Bygholm havde træk for første gang, var der omkring 30 deltagere. I år er der 60, og arrangørerne har måtte lukke for tilmeldinger og lave venteliste. Feltet kunne nemt være kommet op på 75 deltagere.

- Jeg tror, det er så populært, fordi rygtet har spredt sig, at det er et sjovt arrangement på Bygholm.

Men det er ikke kun Bygholms traktortræk, der oplever stigende interesse. Jes Salomonsen har været med til at arrangere andre traktortræk for LandboUngdom, og generelt er der flere unge, der gerne vil deltage, fortæller Jes Salomonsen. Måske fordi, det er oppe i tiden og acceptabelt at dyrke en niche-hobby. Måske fordi vi ser seje, unge landmænd på tv.

- Det er i orden at have den hobby, og så tror jeg, det betyder meget, at det er noget, andre gerne vil komme og kigge på. Både venner og folk fra byen har lyst til at komme og kigge og være en del af det. Det sociale aspekt betyder rigtig meget.

Og mens deltagerne primært er unge mænd med hang til dækspark og hestekræfter, findes publikum i alle aldre. Der er småbørn med høreværn, unge piger, der nyder selskabet og musikken, og den ældre generation, der skal se, hvordan ungdommen klarer sig og hyggesnakke på sidelinjen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle bliver jo fascineret af de store maskiner i et eller andet omfang, og stemningen og fællesskabet, forklarer Jes Salomonsen.

Næste generation

Inden trækket begynder har en del af deltagerne været ude og sparke i jorden på banen og gjort sig overvejelser om, hvor på banen, det er bedst at lægge sig, når slæden er spændt fast.

Bag banen står traktorerne på række. Og her er deltagerne dagen igennem i gang med at gøre sig selv og maskinerne helt klar.

- Puuuuuuft!, lyder det fra bagdækket på en Fendt Favorit 924 Vario som tre unge mænd er ved at justere dæktrykket på. For det gælder om at optimere på alle parametre.

- Selvfølgelig betyder det noget, hvilken traktor, du har. Men føreren og taktik spiller også en rolle, forklarer 19-årige Jacob Jensen fra Odder. Han har netop trukket og er godt tilfreds med sin tredjeplads. Nu hjælper han kammeraterne med at gøre klar til deres tur, går rundt og snakker med andre deltagere og ser de andre traktorer an. Også tilskuere har fundet vej backstage. Især drenge, der ikke er gamle nok til at deltage endnu, går rundt og kigger, snakker om maskinerne og lytter med, når deltagernes kommer med staldtips. Og med øjne så store som traktordæk, er de helt sikkert at finde blandt næste generation af traktortrækkere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktortrækket foregik fredag den 20. maj ved Bygholm Landbrugsskole i Horsens.