På trods af at Økologisk Landsforening gerne så økologi anvendt mere aktivt som redskab i den Naturpakke, som regeringen i dag har offentliggjort, glæder foreningen sig over at se flere af sine input gengivet i den endelige aftaletekst. Økologisk Landsforening roser, at man med Naturpakken vil gøre det nemmere for landmænd at give naturen plads i landbrugslandskabet.

- Overordnet glæder vi os over, at Naturpakken vil gøre det lettere for de danske landmænd at lave naturpleje til gavn for fauna og flora i landbrugslandskabet - både gennem den danske udmøntning af EU-regler og i indretningen af EU-reglerne. Det er vigtigt for de økologiske landmænd, der har fokus på natur og biodiversitet, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Overordnet glæder vi os over, at Naturpakken vil gøre det lettere for de danske landmænd at lave naturpleje

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Af Naturpakken fremgår det, at der skal arbejdes for, at EU's regler for landbrugsstøtte ikke forhindrer den nødvendige synergi mellem landbrug og naturhensyn hen mod den kommende reform af EU's landbrugspolitik i 2020. Aftaleparterne er enige om at arbejde for, at forenkle den danske implementering af EU's regler for landbrugsstøtte med henblik på at gøre det lettere og mere attraktivt for landmænd at udlægge små naturarealer på bedrifterne.

Viden om natur opkvalificeres

- Den første forudsætning for, at flere landmænd bliver naturforvaltere er, at de ved, hvad de kan gøre for at hjælpe naturen på vej. Derfor er det meget positivt, at regeringen med Naturpakken vil iværksætte to tiltag, der skal opkvalificere landmændenes viden om natur, siger Per Kølster.

Ifølge aftaleteksten vil det blive undersøgt, hvordan undervisning i naturpleje på landbrugsuddannelsen kan styrkes. Og en efteruddannelsesindsats skal derudover bidrage til, at landmænd forstår de regler, der er forbundet med at modtage offentligt tilskud til at udføre naturpleje.

Fremmer omlægning

Også jordfordeling er nævnt i naturpakken som et effektivt redskab til at opnå en bedre og mere robust natur. Der afsættes en national pulje til at supplere den EU-finansierede jordfordelingsindsats i forbindelse med vådområdeindsatsen. Den nationale pulje skal gøre det muligt at supplere de eksisterende vådområdejordfordelinger med jordfordelinger med andre formål, såsom natur og generel arrondering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jordfordelings-initiativet har flere positive effekter, der alle spiller ind på biodiversitet, og fremmer mulighederne for at kunne lægge om til økologi, hvor særligt husdyrbrug har behov for en god arrondering for at kunne få dyrene på græs, siger Per Kølster og påpeger, at økologisk landbrug netop giver mere og bedre natur.

- Naturen nyder godt af, at den økologiske landmand ikke bruger sprøjtegift og kunstgødning på sine marker. Det har blandt andet den effekt, at der i gennemsnit er 30 procent flere vilde dyr og plantearter på og omkring økologiske marker.