Abonnementsartikel

Ny undersøgelse påviser store mængder pesticidrester i børns urin. Det kan skade deres intelligens, mener forskningsleder.

En ny undersøgelse viser, at der er en foruroligende mængde pesticidrester i urinen hos danske børn og deres mødre.

Det skriver altinget.dk.

- Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens,

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU.

I undersøgelsen har forskerne undersøgt mængden af pesticidrester hos 144 danske skolebørn og 145 mødre. Helt konkret har forskerne målt koncentrationen af organofosfat-insekticider.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og resultatet får forskerne til at råbe vagt i gevær.

- Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean til altinget.dk.

Forskerne skriver i rapporten, at koncentrationen af pesticider er højere i Danmark end eksempelvis USA, hvor undersøgelser har koblet omfanget af pesticidrester til en skadelig udvikling af børns hjerner. Deriblandt frekvensen af eksempelvis ADHD. Dermed skriver forskerne, at der kan være den samme, forhøjede risiko i Danmark.

Ingen grund til panik

Hos Miljøstyrelsen ser de ingen grund til panik.

- De her stoffer er reguleret hårdt med lave grænseværdier. Og vi mener ikke, at den nuværende eksponering er problematisk. Det peger Fødevarestyrelsens overvågning af pesticidrester også på, siger Susanne Hougaard Bennekou til altinget.dk.

Rapporten kan læses i fuldt omfang her.