Mandag blev der endnu engang føjet et kapitel til diskussionen om glyphosat. Et ekspertpanel nedsat af verdenssundhedsorganisationen og FNs fødevareorganisation frikendte nemlig glyphosat som værende kræftfremkaldende.

Det skriver ingeniøren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ekspertpanelet, som er kendt under forkortelsen JMPR for Joint Meeting on Pesticide Residues, havde en klokkeklar holdning til glyphosat.

- Mødet konkluderede, at det er usandsynligt, at glyphosat er genetoksisk i de forventede doser i kosten, lyder det i brevet, som det videnskabelige panel udsendte efter mødet.

Panelet vurderer i brevet, at glyphosat er blevet grundigt testet i en række forskellige organismer og at der ikke er fundet en øget kræftrisiko. Ingen studier har altså, ifølge WHOs ekspertpanel, kunnet påvise, at der skulle være en risiko ved at indtage mad, som har været behandlet med Roundup eller andre midler indholdende aktivstoffet glyphosat.

Kontroversiel konklusion

WHOs ekspertpanels konklusion er kontroversiel, fordi glyphosat er et af verdens mest omdiskuterede midler i nyere tid. Et panel af kræftlæger under en anden gren af WHO (AIRC) konkluderede således, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Det er der dog ikke noget kontroversielt i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-JMPR lægger større vægt på de studier, som er mest relevante for mennesker og for indtagelse med kosten, altså studier, som undersøger effekterne af oral indtagelse i pattedyr (in vivo), skriver de i brevet.

Den 18. maj bliver det endeligt afgjort om glyphosat bliver godkendt for endnu en periode. EU-kommissionen lægger op til at godkende glyphosat for en periode på yderligere syv år.