Organisationen Frie Bønder Levende Land har rettet henvendelse til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg med ønske om en omfordeling af det nationale rammebeløb fra EU.

Danmark modtager ifølge Frie Bønder Levende Land årligt 6-7 milliarder kroner i direkte støtte fra EU til landbruget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Danmark går knap 2/3 af pengene til grundbetalinger som et simpelt tilskud pr. hektar, og knap 1/3 går til støtte for naturvenligt landbrug - grøn støtte. Nogle temmelig små beløb går til støtte til yngre landmænd, til øerne og til betalinger, som er koblede til bestemte produkter. Danmark benytter derimod ikke ordningerne for særlig støtte til mindre og mellemstore landbrug, oplyser Frie Bønder Levende Land i brevet, der er underskrevet af formanden Hans Jørgen Nygaard.,

Mere jord - flere penge

Frie Bønder Levende Land mener, at Danmark ved i stedet at benytte omfordelingsordningen kunne anvende op til 30 procent af de mange penge til landmandens første hektar - op til 30 hektar - eller den gennemsnitlige bedriftsstørrelse, som i Danmark er 63 hektar.

- Med en enkelt undtagelse fordeler Danmark i stedet pengene med samme beløb pr. hektar, til fordel for de store landmænd. Jo mere jord, desto flere penge. Undtagelsen er landbrug under to hektar. Danmark kunne også vælge at udnytte op til 10 procent af den direkte støtte til en stærkt forenklet ordning for betalinger til mindre landbrugere, hedder det videre.

Skal opmuntre de unge

Frie Bønder Levende Land mener, at en omfordeling bør lægges til rette, så den opmuntrer unge landmænd og -kvinder til at gå i gang med en mindre landbrugsproduktion:

- Afhængig af en række forhold, blandt andet betalingsrettigheder, kunne omfordeling eksempelvis indrettes således, at de første 15 hektar hver modtager 1.000 kroner mere i direkte støtte, foreslår Frie Bønder Levende Land, der understreger, at små landbrug kan være ligeså effektive som, eller endda mere effektive end, store landbrug:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Effektivitet betyder joule produceret/joule forbrugt. Som et andet eksempel er små landbrug mindre produktive end store landbrug, idet produktivitet betyder produktion/arbejdstime. Jo færre arbejdspladser, desto større produktivitet, slutter Frie Bønder Levende Land, der anmoder om en drøftelse af Danmarks anvendelse af EU's støtte til landbruget.