Forbrugerne har i årevis efterlyst en mulighed for, at de kunne tilvælge større dyrevelfærd, når de eksempelvis køber svinekød. Men det har været næsten umuligt at nå frem til en mærkningsordning med tilstrækkelig opbakning i alle led af kæden.

Men nu er det endelig lykkedes, og selv om Coop forsøger at stikke en kæp i hjulet på det nye dyrevelfærdsmærke, er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen godt tilfreds med resultatet af anstrengelserne og siger til Maskinbladet, at der er indgået en aftale med en bred kreds af aktører inden for dansk detailhandel, producentled og forarbejdningsled:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med den store opbakning til mærkningsordningen, er jeg helt sikker på, at det bliver en succes,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

- Det giver forbrugerne mulighed for at vælge svinekød med en, to eller tre stjerner, alt afhængigt af, hvilket niveau af dyrevelfærd, der produceres med. Med den store opbakning til mærkningsordningen, er jeg helt sikker på, at det bliver en succes, siger ministeren til Maskinbladet.

Ambition

Ministeren slår fast, at det ikke nødvendigvis kræver, at alle går ind for det, hvis mærket skal blive en succes:

- Nogen kan have modstand i forhold til et sådant mærke, men det, der er regeringens og min ambition, er, at dyrevelfærden får et stærkt fokus i vores produktion, og at fru Hansen, når hun står ved køledisken i supermarkedet og skal vælge svinekoteletter, alt afhængigt af pengepungens størrelse kan vælge koteletter med en, to eller tre stjerner. Vi kan se af undersøgelser, at mange danske forbrugere gerne vil betale mere for dyrevelfærd, og nu bliver der fra 2017 et mærke, der understøtter den udvikling. Det bliver så meget spændende at se, om danskerne reelt set finder vej til kølediskene, når mæket er på plads, fortsætter Esben Lunde Larsen.

Informationskampagne

Der er ifølge ministeren afsat 17 millioner kroner i Landbrugspakken til en informationskampagne i forhold til det nye dyrevelfærdsmærke og kendskabet til det:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er naturligvis helt afgørende, at det både er enkelt, forståeligt og at der er penge til information. I første omgang er vi optaget af, at den danske produktion af svinekød lever op til de nye standarder, men hvis udenlandsk importeret svinekød skal indgå i mærket, skal de leve op til de samme krav. Det skal der være et kontrolsystem via supermarkederne, som skal sælge det, der sørger for. Det er i forhold til EU helt efter bogen, at Danmark indfører et sådant mærke. Det svarer til andre statslige mærker, som eksempelvis økologimærket, siger ministeren.

Også andre slags kød

Ifølge miljø- og fødevareministeren har regeringen den ambition, at ordningen kan udbredes til også at omfatte andre slags kød end lige svinekød:

- Det gælder både fjerkræ og kvæg, men nu begynder vi med svinekød og arbejder videre med andre områder, siger ministeren.