Lely Nordic A/S er blevet idømt en bøde på 750.000 kroner for at dele markeder og koordinere priser på malkerobotter. Der er samtidig bøder på i alt 300.000 kroner til tre danske franchisetagere og på 25.000 kroner til en ledende medarbejder.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sagen understreger, at franchisetagere også kan være konkurrenter. Det er en grov overtrædelse af konkurrenceloven, når konkurrerende franchisetagere aftaler priser og deler markeder. Aftalerne kan have kostet landmændene overpriser på både malkerobotter og tilhørende service. Lely Nordic har som franchisegiver et medansvar for de ulovlige aftaler. Virksomheden har aktivt deltaget i de konkurrencebegrænsende aftaler mellem franchisetagerne og haft direkte økonomisk interesse i det.

Lely Nordic (tidligere Lely Scandinavia) har accepteret en bøde på 750.000 kroner fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet for overtrædelse af konkurrenceloven.

Samtidig har Lely Nordics tre danske franchisetagere, B.F. Malketeknik A/S (Lely Center Herrup), Sydjysk Malke- og Staldteknik ApS (Lely Center Rødekro) og Vestjysk Staldteknik ApS (Lely Center Tarm) modtaget en bøde på hver 100.000 kroner. En ledende medarbejder skal betale 25.000 kroner for sin deltagelse i sagen.

Konkurrencerådet fastslog i juni 2014, at Lely Nordic og de danske franchisetagere i en periode på fire og et halvt år havde koordineret priser og delt markeder imellem sig i strid med konkurrenceloven.

Konkurrenceankenævnet stadfæstede i september 2015 Konkurrencerådets afgørelse, og sagen blev herefter oversendt til anklagemyndigheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomhedernes adfærd kan have medført, at landmænd har betalt højere priser for Lelys malkerobotter, samt for service, reparation, tilbehør og reservedele til dem.