Når forbrugerne fra sommeren 2017 køber svinekød, vil et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke i tre niveauer guide dem, så de lettere kan vælge skinke, koteletter og hakket flæsk med lige præcis det niveau af dyrevelfærd, der passer til deres ønsker og pengepung.

Bag mærket står Miljø- og Fødevareministeriet samt en række organisationer, blandt andet Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd, Danske Slagtermestre, Lidl og Aldi. Endvidere støttes ideerne i ordningen af Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlægeforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu får et dansk dyrevelfærdsmærke, så de forbrugere, der gerne vil betale en vis merpris, får en mulighed for at vælge svinekød med bedre dyrevelfærd.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ser frem til at få et dyrevelfærdsmærke, der gør det lettere for forbrugerne at vælge dyrevelfærd til:

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu får et dansk dyrevelfærdsmærke, så de forbrugere, der gerne vil betale en vis merpris, får en mulighed for at vælge svinekød med bedre dyrevelfærd. Ikke alle har jo råd til at gå efter hverken de dyreste udskæringer eller de økologiske specialprodukter. Men otte ud af ti danskere siger, at de gerne vil betale lidt mere for, at dyrene har haft det bedre. Den mulighed får de nu, når de kan vælge mellem stjernekød i tre forskellige niveauer, siger Esben Lunde Larsen.

Med det nye dyrevelfærdsmærke bliver det mere attraktivt for landmændene at investere i dyrevelfærdsforbedringer på deres gårde. Samtidig får detailhandelen mulighed for at imødekomme forbrugernes ønsker om bedre dyrevelfærd. På den måde bliver dyrevelfærd et nyt konkurrenceparameter i hele fødevarekæden til gavn for både dyrene og innovationen i den danske fødevarebranche.

Danmarks nye dyrevelfærdsmærke indføres i første omgang for svin, men vil senere kunne udvides til andre dyrearter. Da det tager tid for producenterne at forbedre forholdene i staldene, således at de lever op til mærkets krav, vil den første flæskesteg med et 1-stjernet dyrevelfærdsmærke først kunne findes i køledisken i midten af 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lille del af produktion

I dag er det kun 2-3 procent af den samlede danske svineproduktion, der foregår under vilkår, der svarer til mærkets krav til det 2- og 3-stjernede niveau. Af den del af produktionen, som leveres til det danske marked, vil 15-20 procent i dag kunne få dyrevelfærdsstjerner. Det er forventningen, at den øgede produktion af især 1-stjernede produkter vil øge andelen af stjernekød på det danske marked til omkring 50 procent i løbet af nogle år.

Cirka 20 procent af det svinekød, der sælges i Danmark i detailhandlen, er importeret fortrinsvis fra andre EU-lande på grund af lavere priser. Udenlandske produkter vil også kunne få dyrevelfærdsmærket, hvis de opfylder kravene.

- Dyrevelfærdsmærket gør det nemt og overskueligt at fortælle forbrugerne om forskellige niveauer af dyrevelfærd. Bedre dyrevelfærd må starte et sted og udvikle sig derfra. Det er vigtigt, vi kommer i gang nu, så flere dyr får det bedre. Og her kan markedet hjælpe. Det handler om værdier og holdninger, og lovgivningen kan ikke gøre det alene, siger Esben Lunde Larsen.

Danske svineproducenter vil med den nye dyrevelfærdsproduktion også kunne imødekomme og fremme efterspørgsel på eksportmarkederne, hvilket igen vil øge det antal grise, der får glæde af ordningen.

Dyrevelfærdsmærket er en del af den politiske aftale om en Fødevare- og landbrugspakke indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.