Byretten i Aalborg har givet en landmand medhold i, at det var helt efter bogen, da han ansatte en dengang 31-årig elev på en almindelige elevkontrakt og ikke til voksenelev-løn, som man i nogle tilfælde kan være kvalificeret til, hvis man er 25 år eller derover ved indgåelse af aftalen.

Det var advokat Henrik Nielsen fra AN Advokater, som bistod landmanden. Sagen opstod efter 3F på vegne af landbrugseleven rejste krav om efterbetaling på knap 400.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Retten lagde vægt på, at eleven ikke havde nogen relevant erfaring. Han havde knap et års erfaring fra svinebedrifter, men da han blev ansat som elev på den 2-årige uddannelse som landbrugsassistent var det på en kvæggård. Derfor gav dommeren os medhold i, at eleven var så uerfaren, at han ikke var kvalificeret til voksenløn, fortæller Henrik Nielsen.

Voksenløn er udgangspunktet

Sagens kerne drejede sig om, hvor vidt den gældende overenskomst på området var overholdt. Kravet om efterbetaling af knap 400.000 kroner opstod, da voksenelever ansættes til overenskomstens minimumsløn i stedet for elevløn.

HR- og lønrådgiver hos Agri Nord, Ulla Markvard, var tilknyttet sagen som rådgiver. Hun forklarer, at der i overenskomsten står, at det anbefales, at elever over 25 år ansættes som voksenelever.

- Der står samtidig, at der kan være en faglig begrundelse for at fravige denne anbefaling. Det kan netop være manglen på relevant erfaring, som gør det tilladt at vælge en almindelige elevkontrakt fremfor en voksenelevkontrakt, fortæller Ulla Markvard.

Den konkrete sag drejede sg om en tidligere gældende overenskomst, idet eleven var ansat fra 2012 til 2014. Siden er det præciseret, at med anbefales menes det, at voksenlønnen er standard for elever over 25 år og ikke kun en vejledning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er fortsat muligt at foretage en faglig vurdering og fravælge voksenlønnen, hvis eleven eksempelvis aldrig har arbejdet på et moderne landbug eller kun har meget begrænset erfaring fra en helt anden driftsgren, siger Ulla Markvard.

Det var 3F, der bragte sagen for retten, og de valgte ikke at anke dommen.

Betydning for andre sager

Henrik Nielsen og Ulla Markvard forventer, at dommen får betydning for lignende sager, som er rejst af fagforeningen.

- Det vil altid være en individuel vurdering, hvor vidt eleven har så lidt erfaring, at det berettiger en almindelig elevkontrakt, selvom vedkommende er over 25 år. Men dommen slår fast, at måneders erfaring på eksempelvis en svineejendom ikke er ensbetydende med erfaring, der kan bruges på en kvægbedrift, siger Henrik Nielsen.