Abonnementsartikel

Endnu en dansk særafgift skaber kun bøvl for virksomhederne, som må stå for skud, når afgifterne skal håndteres i det daglige, advarer Dansk Erhverv.

Forslaget om en særafgift på kød, som Det Etiske Råd lancerer i rapporten "Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer", vil skade danske virksomheder, som i forvejen bruger alt for mange kræfter på at administrere særafgifter på varer.

Det mener Dansk Erhverv, som derfor tager afstand fra Det Etiske Råds forslag. Dansk Erhverv mener, at der i stedet for er behov for et langt, sejt træk via en ændring af befolkningens kostvaner ? det kan en snuptagsløsning ikke klare:

- Danske særafgifter er ikke fremtiden i en global økonomi

Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv

- Danske særafgifter er ikke fremtiden i en global økonomi - og slet ikke i en lille og åben økonomi som Danmark med masser af eksport og import af fødevarer, herunder kød, siger markedschef i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skal kunne administreres

Hun peger blandt andet på, at Danmark for få år siden prøvede med med en fedtafgift, som blandt andet omfattede kød:

- Det endte mildest tal med et dårligt resultat med masser af byrder og masser af forvridninger i markedet. Vi forventer ikke en verden fri for afgifter, men afgifter skal give den forventede effekt og skal være til at håndtere ude i virksomhederne. Og så er det vel også rimeligt at forvente, at afgifterne skal kunne håndteres og kontrolleres af skattemyndighederne, så vi ikke ender med sager med fejladministration af komplekse regler, siger Lotte Engbæk Larsen.