Der er opbakning fra den politiske venstrefløj - ikke bare Alternativet, men også Enhedslisten ? til forslaget fra Etisk Råd om at lægge en afgift på oksekød:

- Det er et rigtig fornuftigt forslag. Vi ved, at drivhusgasbelastningen fra eksempelvis oksekød er stor, og vi står i verden med en global udfordring med at skære ned på drivhusgasser. Vi bliver nødt til at gøre noget, og en afgift på oksekød kan være én vej at gå. Også ud fra en lighedsbetragtning, hvor flere og flere mennesker kommer i middelklassen og gerne vil spise kød en gang i mellem. Skal der være mulighed for, at alle mennesker kan det, bliver vi nødt til at skrue gevaldigt ned i den rige del af verden, siger Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi bliver nødt til at gøre noget, og en afgift på oksekød kan være én vej at gå,

Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, Enhedslisten

Som skrædder i helvede

Direkte adspurgt, om en afgift på oksekød i Danmark vil klimamæssigt forslå som en skrædder et meget varmt sted, svarer Maria Reumert Gjerding:

- Der er ingen lette løsninger på de globale klimaudfordringer, og vi bliver nødt til at tage højde for, hvad vi gør i Danmark. Vi er et af de lande i verden, som udleder mest pr. indbygger. Vi er i den høje ende - især når det kommer til vores fødevarer og kødforbrug, siger Maria Reumert Gjerding.

Direkte adspurgt, om afgiften også skal ramme svinekød, siger Enhedslistens ordfører:

- Det er ingen hemmelighed, at Enhedslisten arbejder for, at vi producerer langt færre svin i Danmark og omlægger vores landbrugsproduktion, så den bliver mere bæredygtig. Svineproduktionen er et stort problem, blandt andet fordi man producerer meget foder og får transporteret det meget langt væk fra. Klimaproblemerne er komplekse og kræve en buket af mange forskellige initiativer, herunder vores kostsammensætning, slutter Maria Reumert Gjerding,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uden for kompetencer

Til gengæld er der total afvisning af forslaget fra Liberal Alliances Mette Bock, der blandt andet er uddannet i filosofi og i øvrigt mener, at det ligger langt uden for Etisk Råds kompetencer at foreslå skat på fødevarer:

- Etik handler om relationer mellem mennesker. Det handler ikke om relationer mellem mennesker og oksekød. Det skal Etisk Råd forholde sig til og så i øvrigt lade forbrugerne selv finde ud af, hvordan de vil lægge deres forbrugsmønster. De skal lade politikerne træffe politiske beslutninger. Ved at bakke op om Etisk Råd viser venstrefløjen, at de ikke ved, hvad etik er, og de er ved at undergrave, at vi overhovedet har et etisk råd. Skal Etisk Råd beskæftige sig med afgifter og skatter, er vi så langt ude, at der ikke længere er noget fundament, siger Mette Bock til Maskinbladet.