FirstFarms har underskrevet en hensigtserklæring med AP Pension om salg af cirka 3.000 hektar jord og dertil hørende driftsbygninger i Østrumænien samt en 10-årig lejeaftale på jorden og bygningerne med tilbagekøbsret for FirstFarms. Den samlede ramme i aftalen udgør et beløb på 375 millioner kroner, hvoraf 125 millioner kroner bruges på denne første del af aftalen.

Foruden selskabet i Østrumænien, der efter implementering af samarbejdet indeholder maskiner og drift for jorden, har FirstFarms fortsat selskaber i Vestrumænien og Slovakiet. FirstFarms driver således 16.700 hektar fordelt på 3.900 hektar i Østrumænien, 3.500 hektar i Vestrumænien og 9.300 hektar i Slovakiet med tilhørende malkebesætning på 2.500 køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FirstFarms A/S ejer, foruden lejekontrakter, 2.200 hektar landbrugsjord, driftsbygning, maskiner og malkekvægsbesætning.

FirstFarms og AP Pension ser begge gode forretnings- og vækstmuligheder ved samarbejdet. Rammeaftalen er et godt finansielt værktøj for FirstFarms til indfrielse af de strategiske målsætninger om drift af 20.000 hektar jord i Rumænien, skriver FirstFarms i en pressemeddelelse.

Den underskrevne hensigtserklæring indeholder tillige muligheder for at udvide samarbejdet med jord eller bygninger i FirstFarms' andre driftsområder.

FirstFarms lejer jorden i en 10 årig periode med mulighed for forlængelse. FirstFarms beholder således driftsretten over de pågældende aktiver i en længere periode. I aftalen indgår en specifikt aftalt model til sikring af en markedssvarende leje, og der er aftalt en fordelingsnøgle i forhold til avancefordelingen mellem FirstFarms og AP Pension ved salg af jorden.

FirstFarms har forkøbsret på jord og bygninger, hvis AP Pension ønsker at sælge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FirstFarms' provenu ved salg af jord og bygninger til AP Pension vil være cirka 125 millioner kroner før skat. Provenuet skaber mulighed for investeringer i udvidelse af aktiviteterne i FirstFarms, styrkelse af selskabets kapitalberedskab og evt. tilbagekøb af aktier. Der vil blive taget endelig stilling til anvendelse af provenuet efter transaktionens fulde gennemførelse.

Konsekvensen af aftalen om salg af de 3.000 hektar samt tilhørende driftsbygninger vil være en avance før skat på cirka 40 millioner kroner samt en fremtidig årlig driftspåvirkning på 0-2 millioner kroner afhængig af anvendelse af provenuet. Det vurderes, at to tredjedele af transaktionen vil være gennemført i 2016. Due diligence igangsættes snarest.

En endelig aftale er under forudsætning af endelig due diligence, som forventes afsluttet i løbet af 3 måneder. Due diligence dækker over undersøgelser foretaget inden køb og salg af virksomheder.