Efter onsdagens afstemning i Europa-Parlamentet tyder alt på, at aktivstoffet glyphosat får forlænget sin godkendelse i EU i syv år. Dermed undgås et frygtet forbud. Glyphosat er det aktivstof, der findes i blandt andet ukrudtsmidlet Roundup

- Det er afgjort godt for dansk landbrug, at landmændene fortsat kan bruge Roundup. Det er et godt og effektivt middel, og landmændene ville have svært ved at undvære det, vurderer chef for Planteavl i LMO, Lars-Ejler Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et godt og effektivt middel, og landmændene ville have svært ved at undvære det,

Lars-Ejler Hansen, chef for Planteavl i LMO,

Op til afstemningen i Europa-Parlamentet har der i forskerverdenen kørt en massiv debat om glyphosat. EU's fødevaresikkerhedsorgan EFSA har frikendt glyphosat for enhver kræftmistanke, og det underbygger ifølge Lars-Ejler Hansen den miljøprofil, som Roundup er kendt for.

- Midlet binder sig hurtigt til jorden, hvilken normalt betyder en minimal risiko for udvaskning til grundvandet. Det er i mange undersøgelser påvist, at Roundup har en meget lav giftighed over for mennesker, dyr og insekter, idet aktivstoffet glyphosat blokerer en gruppe aminosyrer, som kun findes i planter.

Landmænd bruger især Roundup i stubben efter høst for at bekæmpe græsukrudt; primært arten kvik. Plantechefen vurderer, at der pt ikke er andre kemiske bekæmpelsesmuligheder.

Europa-Parlamentet vedtog en resolution onsdag 13. april. Den endelige afgørelse om glyphosat træffes 18. maj.