Søer med gode gener får typisk smågrise med en høj kuldvægt og er samtidigt dygtige til selv at passe grisene. Kernestyring er en nem og sikker metode til at avle de bedste dyr og dermed sikre en så god afregning som muligt for sin produktion, fortæller svinekonsulent Ulla Gam Hansen fra LMO

Der er penge at hente ved at producere egne polte. DB-tjek viser en forskel på op til 400 kroner pr årsso i dækningsbidrag i forhold til de besætninger, der køber polte ind. En besparelse der er til at tage og føle på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er helt sikkert en pæn gevinst ved selv at producere polte, men det kræver selvfølgelig både lyst og evner til at arbejde med avl for at få det bedste resultat, siger svinekonsulent Ulla Gam Hansen fra LMO.

Ulla Gam Hansen er LMO?s ekspert i Kernestyring og rådgiver svineproducenter i, hvordan man kan sikre en avlsfremgang ved at anvende Kernestyring.

- Ved at styre sin avl kender man avlsdyrenes indeks, som er et mål for dyrets avlsværdi. På den måde kan man udvælge de søer med det højeste indeks som mødre til næste generations søer og derved sikre gode produktionsresultater i både sohold og slagtesvineproduktionen, siger svinekonsulenten.

Økonomien er i fokus

Ulla Gam Hansen oplever, at mange svineproducenter vælger hjemmeavl og Kernestyring for at beskytte sundheden i en lukket besætning. En grund kan også være, at det er spændende at arbejde med avl, fordi landmanden kan følge sine egne polte hele vejen og se konsekvensen af egne valg ? på godt og ondt.

- Der er ingen tvivl om, at Kernestyring handler om at optimere såvel avl som økonomi. Der er mange penge at hente på bundlinjen, og herudover får landmanden en tryghed ved, at avlen kører som den skal. Det giver tid og overskud til andre opgaver i besætningen, siger Ulla Gam Hansen, som hjælper landmanden med at sikre, at kernestyringen kører så optimalt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Avlsrapporter med avlsnøgletal, orneindeks og sammenligninger med andre besætninger er en del af den rådgivning, som følger med Kernestyring.

- Du får også et nyhedsbrev og hitlister for at skubbe yderligere til din motivation, og som noget nyt kan vi også vise en prognose for antal polte allerede mens de er ufødte. Det er utroligt vigtigt, at der produceres et passende antal polte, og vi kan se endnu hurtigere end tidligere, om tingene kører som det skal, eller om der skal rettes op i et led af avlen, fortæller Ulla Gam Hansen.