Vejrudsigten lover regn om et par dage, så vi udskyder opstarten af den første vanding. Det scenarie er der sikkert mange, som kan genkende. Men som planteavlsrådgiver Hanne Binderup Jacobsen fra Jysk Landbrugsrådgivning her forklarer, kan løbet allerede være kørt i forhold til udbyttet.

- Hvis behovet for vanding er til stede, er det simpelthen ikke tilladt at vente på regn, selvom det tyder på, at der kommer regn nogle dage senere i vejrprognosen. Den første vanding og rettidigheden af den er meget vigtig - glipper den, har man her det største udbyttetab.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Timing af opstarten er en ting, en anden er kapaciteten på ens ejendom.

- Der er en del landmand, som har underkapacitet i juni, hvor der kan være mange afgrøder, som kræver vand - vinterbyg, raps, hvede, vårbyg og især kartofler, samt græsmarker. Derfor gør vi meget for at fokusere på, at det er vigtigt at komme i gang, fortæller hun og tilføjer:

- Opstarten bør ske tidligere, end man måske tænker, det er nødvendigt. Man kan med fordel, starte op med at vande med en lavere mængde.

Den tidligere opstart skal holdes op imod, hvor lang tid det tager at komme igennem ens ejendom med vandingen.

- For vi skal hele tiden tænke på, om der er vandingskapacitet nok på ejendommene, pointerer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis det tager en uge at komme igennem ejendommen, og man ved, der er underkapacitet, er det især vigtigt at være på forkant og være med, så man ikke risikere at forsømme noget, fortsætter hun.

I Agro, der udkommer i morgen fredag den 11. februar kan du læse mere om vanding, som et af værktøjerne til at sikre et godt udbytte. Du kan læse mere om fokus på vand i forhold til den øgede N-norm og den rette mængde vand.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.