Sagen om landbrugspakken vil ikke forsvinde. Nu skriver dr.dk, at de forskere fra Aarhus Universitet, der leverede ta og oplysninger til ministeriet, ikke måtte offentliggøre tallene, før landbrugspakken var vedtaget.

Ifølge dr.dk er Orientering på P1 kommet i besiddelse af en kontrakt mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet, der viser, at forskerne først måtte offentliggøre resultaterne fra den 1. februar, selvom pakken blev forhandlet på plads i december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt forskerne er Jørgen E. Olesen, der ifølge dr.dk gerne ville have haft lov til at lægge sin såkaldte baseline-rapport offentligt frem noget før.

- Det kunne jo have medført, at man allerede dengang havde grebet ind med yderligere tiltag til at mindske udledningen af kvælstof, siger han til Orientering på P1.

Det er dog ikke usædvanligt, at der indgås en kontrakt mellem universiteterne og ministerierne, der bestemmer, hvornår tallene kan offentliggøres, og hvem der skal gøre det, når der skal udarbejdes forskningsmateriale. I dette tilfælde mener Heine Andersen, professor emeritus ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, dog ikke, at der var nogen faglig grund til, at der skulle holdes på tallene.

- I det her tilfælde er det meget svært at se, hvad der skulle være af saglige grunde til, at man ikke kan offentliggøre rapporten. Det er jo næsten ikke til at frigøre sig fra den tanke, at det er politisk-taktiske hensyn, der har bestemt det. Det er klart, at det giver regeringspartierne et forspring, at de har nogle oplysninger, som ingen andre får, før løbet er kørt, siger han til Orientering på P1.