Kjargaarden, som både driver storlandbrug og byggefirma har testet en Weycor minilæsser med et nyt start-stop system.

Der har været travlhed hos verdens maskinproducenter med test af nyhederne til verdens største entreprenørmesse, Bauma i München. Mindre hektisk end mange andre steder er det gået for tyske Atlas/Weicors minilæsser 65e på trods af et helt nyudviklet Start & Stop-system. En af blot fem prototyper med det nye system er testet i Danmark. Og hos Kjargaarden er de meget begejstrede for den nye minilæsser med start-stop system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fungerer upåklageligt og helt efter intentionerne. Efter nogle sekunder i tomgang stopper motoren helt af sig selv. Ved blot en let berøring af joystick, rat eller speeder går motoren i gang igen. Helt som mange kender det fra personbiler. Og systemet har ikke svigtet en eneste gang, fortæller Ole Madsen, der er en af de fire indehavere af Kjargaarden I/S lige uden for Ikast i det midtjyske.

Det er Kjargaarden, der har ageret testcenter for Atlas/Weycor 65e-maskinen og i særlig grad for Start & Stop-systemet. Et helt ideelt sted, da Kjargaarden både er et stor-landbrug og et byggefirma. Begge grene med flittig anvendelse af netop læssemaskiner.

Der spares timer

Sammen med Ole Madsen og folkene på Kjargaarden, har distriktschef Otto Madsen hos den danske Atlas/Weycor-importør Scantruck været primus motor i det danske testforløb af den tyske minilæsser.

- Vurderingen er, at der umiddelbart kan spares i hvert fald 15 procent i antallet af tomgangstimer. Det er godt såvel for brændstofforbruget, for miljøet og for den byttepris, som maskinens ejer på et tidspunkt gerne skal have hjem, siger Otto Madsen.

- Start & Stop-systemet er ideelt mod dårlige vaner. Der er jo ingen grund til, at maskinen står og brummer i tomgang. I løbet af en dag kan det blive til ganske lang tid. Brændstofbesparelsen bliver altså til penge. På Kjargaarden er vi generelt meget mindet for nye muligheder, men de skal være driftsikre. Det har Start & Stop-systemet vist sig at være, fastslår Ole Madsen på Kjargaarden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange Atlas-maskiner

- Vi kender Atlas/Weycor ganske udmærket. I Kjargaard Byg har vi ni Atlas AR 35. I landbruget har vi en Atlas AR 75 t, som er en teleskoplæsser-udgave. Den har vi kørt i omegnen af 2500 timer med, og den er billig i vedligehold. Generelt laver Atlas/Weycor bundsolide maskiner, som starter hver dag, siger Ole Madsen.

I det godt to måneder lange testforløb har Kjargaarden brugt Atlas/Weycor 65e?eren hovedsageligt til flytning af halm samt jævning af jord og grus. Nu gælder det lægning af kartofler, og her vil testen af Start & Stop fortsætte i kartoffelhåndteringen på det store landbrug.

Kjargaardens landbrugsdel består af cirka 1500 hektar jord, 3700 fedekalve og 37.000 slagtesvin. Af de 1500 hektar jord dyrkes der kartofler på de 500.

25 medarbejdere har deres daglige dont i landbruget. I byggefirmaet Kjargaard Byg beskæftiges i højsæsonen omkring 40 medarbejdere. Kjargaard Byg beskæftiger sig udelukkende med landbrugsbyggeri, og 60 procent af omsætningen hentes hjem fra byggerier i Norge, mens hjemlige byggerier udgør de øvrige 40 procent.

Atlas/Weycor 65 e med Start & Stop præsenteres på Bauma i München fra den 11. til den 17. april. Maskinen har 73 hk og vejer 5150 kg. Løftehøjden er indtil 3,16 meter, men maskinen kan også fås med en lidt længere arm, som giver 15 cm ekstra.