På gården Uldallund ved Vojens driver Laurits Rosenlund et landbrug, hvor blandt andet to ting hænger tæt sammen - nemlig dyrkningen af kvalitetskartofler og vanding.

- Vores vandingsanlæg er en strategi, da vores drift er bygget op omkring dyrkningen af kvalitetskartofler. Det at have et vandingsanlæg svarer næsten til at have en kartoffeloptager, påpeger Laurits Rosenlund og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

...vi arbejder ud fra gamle Hr. Møllers ordsprog om rettidig omhu...

- Man kan ikke tage kartofler op uden en optager, men man kan ikke lave kvalitetskartofler, hvis ikke man kan sikre vandforsyningen til dem.

På Uldallund driver de ren planteavl på omkring 420 hektar, hvoraf de ejer 360 hektar og har 60 hektar i forpagtning. I den kommende sæson vil de have cirka 180 hektar med kartofler, omkring 65 hektar med hvede og resten af arealet med maltbyg.

På gården sigter de efter at levere alle kartofler af højest mulige kvalitet. Men nogle af kartoflerne er lidt mere i fokus. Laurits Rosenlund forklarer hvorfor:

- Produktionen af bagekartofler er et område, vi har stor succes med. Men for at opnå det, kræver det, at man groft sagt sammenligner bagekartoflen med en fotomodel - den sælger nemlig sig selv på udseendet. Skindfinishen skal være helt i top, da den skal ligge fremme i butikken, og sidenhen kommer på spisebordet derhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettidig omhu

Når først vandingssæsonen er i gang på Uldallund, trækker Laurits Rosenlund på sin mangeårige erfaring.

- For at afgrøderne vandes optimalt, spiller erfaringen fra en gammel landmand ind, og det at man kender sin jord. Så har man en god fornemmelse af, hvor det er, man skal sætte ind henne, fortæller han.

Derfor benytter han sig heller ikke af vandregnskab og computere.

- Min erfaring tillader mig at køre uden alt for mange styringssystemer, og jeg synes, vi har nogle rigtigt gode udbytter i kartoflerne. Det har lidt at gøre med, vi arbejder ud fra gamle Hr. Møllers ordsprog om rettidig omhu.

I Agro, der udkommer fredag den 8. april kan du læse mere om, hvorfor og hvordan de investerer tid og penge i vanding for at sikre en god kvalitet i deres kartofler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men allerede nu kan du læse artiklen gratis ved at klikke her: