Abonnementsartikel

Hvordan griber man tørring af afgrøder an, hvis man har flere forskellige typer i sin markplan?

Hvad gør man, når man har flere forskellige afgrødetyper i sin markplan, såsom f.eks. græsfrø, havefrø, raps og traditionelle kornafgrøder, som man gerne selv vil efterbehandle inden salg, men ens tørringsanlæg egner sig måske ikke til denne mangfoldighed af afgrødetyper. Her kan et kørefast tørregulv i hårdt træ være løsningen på ens ønsker.

Det danske firma Sukup Europe A/S (tidligere DanCorn A/S) i Hedensted designer, sælger og monterer sådanne gulve fra en den engelske producent Flach & LeRoy, som har leveret tørringsanlæg til danske landmænd gennem mange år.

- Anlægget fungerer som et traditionelt plantørringsanlæg rent tørringsmæssigt, men adskiller sig i opbygning og brug på flere punkter, udtaler produktansvarlig ved DanCorn, Ole Laustsen.

- Opbygningen sker på et plant betongulv, enten et nyt som undersænkes i forhold til færdigt gulvniveau, eller på et eksisterende plant ladegulv. En række strøer i træ placeres med 40 cm mellemrum på gulvet og oven på disse monteres de kørefaste specialplanker i hårdt jerntræ med de indskudte perforerede stålriste, hvor tørreluften kommer igennem. Opbygningen betyder, at man i den tilhørende hovedkanal kan åbne/lukke for lufttilførslen hver eneste 40 cm, så man kan styre ens plantørringsproces korrekt med hensyn til lufthastighed gennem afgrøden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den beskrevne opbygning betyder, at gulvet kan modstå et akseltryk på 10 tons fra f.eks. læssemaskine eller traktor med vogn. Rent tørringsmæssigt gør opbygningen endvidere, at man intet sted på gulvet har mere end 6 cm til tørreluften, hvor man ved andre plantørringssytemer typisk har 15 til 25 cm. Endelig er rengøringen af gulvet meget nem, da de galvaniserede gælleriste i trægulvet er undersænket, således at man aldrig kører direkte på risten og derved maser kerner fast i åbningerne, hvilket vil reducere luftgennemstrømningen.

- Mange tror at et trægulv slides hurtigt, da det jo kun er træ?, fortsætter Ole Laustsen. ?Men den meget hårde trætype vi anvender, gør at gulvet stort set er uopslideligt. Vi har eksempler på gulve fra midt 90?erne, hvor landmanden har haft 3 afgrøder inde på gulvet hvert år, og i dag kan man stort set ikke se forskel på dette gulv og et nyt anno 2016. Så kvaliteten er i top, så man er sikret et funktionsdygtigt anlæg langt ud i fremtiden.

- Denne erfaring med holdbarheden gør også, at vi, som de eneste i markedet, ikke tøver med at give 10 års garanti på tørregulvet ved normal brug, tilføjer Ole Laustsen

Hvorfor så et kørefast trægulv fra Flach & LeRoy? Jo, man får et plantørringsanlæg med uovertruffen fleksibilitet med mulighed for tørring af alle afgrødetyper. Gulvet kan monteres på et eksisterende ladegulv uden yderligere nedstøbninger. Tørring kan starte fra første læs i laden på grund af gulvets opbygning. Indlægning og udtagning sker på letteste måde med almindelig frontlæsser eller teleskoplæsser, hvilket betyder at nogle brugere har kunnet tørre op til 5 afgrøder på samme sæson. Endelig får man et system med minimal arbejdsindsats ved rengøring og stor sikkerhed for sortsren håndtering af forskellige afgrøder.

- Når man sammenligner med andre løsninger til korn- og afgrødetørring er det vigtigt at bemærke, at der ved et køb at denne type anlæg ikke påløber ekstra udgifter til korntransport, såfremt du i forvejen har en frontlæsser eller teleskoplæsser. Husk også, at pladsen i anlægget kan benyttes som almindelig maskinhalsplads, når der ikke ligger afgrøder på lager, slutter Ole Laustsen fra DanCorn.

esu