Abonnementsartikel

Kni Maskinstation kan til sæson 2016 tilbyde majssåning i StripTill-koncept med placering af fastgødning og ammoniak.

Når majsen skal i jorden i 2016, så kan Kni Maskinstation tilbyde majssåning med en ny Horsch Focus ST 8 rækket majssåmaskine.

- ST står for StripTill, hvilket betyder, at vi kun bearbejder jorden dér, hvor planten skal gro, fortæller Jens Hansen, indehaver af Kni Maskinstation på Djursland. Horsch Focus ST-maskinen er opbygget med to rækker tænder, som sidder med enten 37,5 eller 75 centimeters afstand, og dermed præcis passer med den afstand, som Horsch Maestro 8.75 RC enkornsåenhederne er placeret med bagerst på såmaskinen.

Alt det gødning vi kan placerer samtidigt med såning er klart en fordel

- Jens Hansen, Kni Maskinstation

Efter tænderne kommer der en række pakkehjul, og derefter er såenheden monteret i et trepunktsophæng.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ligesom en Focus TD, der benyttes til kornsåning, så er såsæds- og gødningstanken på Focus ST opdelt i to, og dermed kan Kni Maskinstation have to forskellige typer fast gødninger med.

Tre gødninger samtidig

Sammen med så-enhederne vil Kni Maskinstation placere DAP startgødning, hvor gødningsskæret er ophængt i et parallelogram sammen med såskæret, ligesom på producentens majssåmaskner, og dermed sikres gødningsplaceringen i samme dybde i forhold til majsfrøene. Hvis såskæret ændre dybde, så ændres dybden på gødningsskæret også.

- Vi har også mulighed for at placere 30 til 40 kg/ha ekstra kali-tilførsel ved gruppetænderne. En gødning som er nødvendig på den lette sandjord, vi arbejder på, fortæller Jens Hansen, som yderligere får monteret ammoniakudstyr på maskinen:

- Vi bygger et ammoniak-rør bag på tanden, og kan dermed også placere flydende ammoniak for at supplere op på gødningsområdet, fortæller Jens Hansen, som ikke vil nedfælde ammoniakken forud for såningen:

- Alt det gødning vi kan placere samtidigt med såning er klart en fordel, og at det hele foregår i én arbejdsgang gør det endnu mere attraktivt.

Ammoniakken vil blive placeret i en fronttank på traktoren.

Sikrer mod sandflugt

Maskinstationen dyrker selv 240 hektar majs for mælkeproducenter på Djursland, og her vil det nye såsæt komme til at så samtlige majs.

- Jeg praktiserer mere og mere pløjefrit dyrkning til majsen af flere årsager, men sandflugt er den største årsag, påpeger Jens Hansen.

- Det er ikke nemt at lave et ordentligt såbed ved pløjningen, da den lette jord bliver alt for løs, og der skal arbejdes hårdt med pakning af jorden efterfølgende, for at holde fugten i jorden. Samtidigt er det meget kuperet i vores område, og derfor er den pløjefrie dyrkning klart at foretrække.

Jens Hansens plan er, at der allerede i marts vil blive nedfældet gylle til majsen, og så vil maskinstationen køre over arealet med en seks meter Horsch Terrano 6 MT-dybdeharve, som også kan arbejde øverligt:

- Harvningen skal blot foregå i 10 centimeters dybde med en bred harvespids, for at varme jorden op inden såning, og for at jævne såbedet helt af. Majsen kvitterer også for et jævnt og godt såbed.

Hvor dybt Focus ST-maskinen skal køre for at lave forarbejdet ved Jens Hansen ikke på nuværende tidspunkt:

- Jeg forventer, at vi skal ned i 25 til 30 centimeters dybde, men det vil vi vurdere med et jordspyd, når vi kommer til såningen, for der er ingen tvivl om, at vi skal sørge for at der er løsnet i dybden, så majsen får de bedste startbetingelser.

Jens Hansen er også overbevist om, at det vil spare noget energi at etablere majsen på denne måde:

- Nu arbejder vi kun i dybden med otte tænder i netop den rille, hvor majsen skal sås med en fire centimeter bred spids. Før kørte vi over hele arealet med Terrano MT-harven i samme arbejdsdybde, men i seks meter bredde, forud for såning af majsen.

Multimaskine

Forskellen på Focus TD, som benyttes til kornsåning, og Focus ST, som benyttes til majssåningen er først og fremmest tandafstanden:

- På Focus ST sidder tænderne med 75 centimeter afstand for netop at kan passe ind i StripTill-konceptet, men skal der sås korn med maskinen, så monteres der i alt 15 tænder på Focus-maskinen, ligesom der monteres 20 centimeter brede skærvinger på tænderne, for at sikre en tilfredsstillende opharvning, fortæller Arne Gejl, rådgivning og salg hos Stroco-Agro, som er den danske importør af Horsch.

Maestro RC Såenheden med enkornssektionerne er ophængt i et trepunktsophæng, og kan dermed også afmonteres, og et almindeligt disc-skær til korn med 15 centimeters afstand kan monteres på maskinen.

- Maskinen kan dermed også bruges til andet end at så majs med, fremhæver Arne Gejl.

Han fortæller, at gødningsplaceringen ved kornsåning dermed vil foregå efter sammensåningsprincippet.