mod

I foråret 1991 blev der solgt 50 Rapid maskiner fra svenske Väderstad. 25 år senere, er næsten 25.000 stk. blevet solgt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den primære fordel ved Rapid-maskinen er, at den reducerer omkostninger ved blandt andet en større fremkørselshastighed.

- Christer Stark.

Historien om Väderstads såmaskiner til direkte såning begyndte dog langt tidligere. I løbet af 80'erne arbejdede Väderstad på såmaskiner til direkte såning.

Selv dengang, var en af hovedårsagerne, at finde mere omkostningseffektive dyrkningsmetoder.

- Den primære fordel ved Rapid-maskinen er, at den reducerer omkostninger ved blandt andet en større fremkørselshastighed. Med Rapid kan landmanden så dobbelt så hurtigt som ved brug af konventionel såning og jordbearbejdning, og maskinen er velegnet til stort set alle jordtyper, og jorden behøver ikke at være forberedt, fortæller direktøren i den svenske familievirksomhed, Christer Stark.

Rapid med udbygninger

- Selv hvis jorden er hård, bevæger discene sig med hjælp fra sit gummiophæng direkte i jorden. Det er hjulet bag, der guider disken og samtidig lukker såfuren, fortæller Christer Stark om grundprincippet i den svenske såmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af årene er der sket flere forbedringer på maskinen og der er producerede større hjul og udviklede et kombisystem til gødning.

- Vi har ændret de fleste ting, men har holdt fast i det bærende koncept fra direkte såning, siger Christer Stark, og fremhæver især CrossBoard:

- Vi tilførte også effektiv jordbearbejdning ved hjælp af CrossBoard.

Maskinen havde så fremragende funktioner, at hastigheden ved såning kunne fordobles.

Fremtidens Rapid

Sideløbende med udviklingen af Rapid er traktorudviklingen og den tekniske udvikling gået stærkt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at maskinerne vil blive større og større i fremtiden, og at vi vil udvide deres anvendelse, siger Christer Stark og fortsætter:

- Hos Väderstad siger vi, at det er kraften af innovation der skaber vores succes. Der er nu endnu en ny version af Rapid som anvender ny teknologi, nye IT egenskaber, nye vedligeholdelsesfri lejer og så videre.

- Vi var de første til at benytte E-Control, der via en iPad som eneste kontrolenhed, åbner op for et helt nyt marked. iPad'en kommunikerer trådløst med såmaskinens Gateway og er absolut fremragende i sin enkelhed og brugervenlighed. Et system stort set uden begrænsninger, siger den svenske maskinfabrikant og tilføjer:

- Så længe vi kan se fremad, kan vi forbedre konceptet yderligere. Vi har allerede en række idéer til at øge præcisionen og gøre maskinen endnu mere attraktivt for vores kunder, som støtter os i vores arbejde. Nogle produkter er udødelige, Rapid er ikonisk.

En vanskelig start

Rapid blev lanceret på et tidspunkt, hvor landbruget blev betragtet som uvæsentligt og urentabelt. I 1991, da Rapid blev lanceret, var den politiske situation direkte kontraproduktiv for Sveriges landmænd. Landmænd var en byrde - du kunne jo få mad i butikkerne, begrundede folk, selv på højere niveauer i regeringen, og landmænd blev tilbudt penge for at lave deres jorde om til eksempelvis golfbaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi så potentialet i at gøre brug af denne temmelig absurde situation, og arbejdede hårdt for at producere et nyt koncept. Vores primære motivation var, at finde en måde, hvorpå man kunne reducere landmændenes omkostninger samt gøre deres landbrugsmaskiner mere effektive. En vanskelighed, der overvindes bliver et aktiv, fortæller Christer Stark.

Efter valget i efteråret 1991 var der regeringsskifte, men det var ikke før 1995, at Sverige blev en del af EU, hvilket stillede krav om forbedrede vilkår for svensk landbrug. Konsekvensen var nye regler og økonomiske forhold, der gjorde tingene lettere for landmændene.