Med Esben Lunde Larsens (V) indtog i Miljø- og Fødevareministeriet sætter Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter sin lid til et fortsat godt samarbejde med ministeren, og samtidig vurderer formanden, Kjartan Poulsen, at den nye ministers stil faktisk kan blive til gavn for dansk landbrug.

- Esben Lunde Larsen optræder en smule mere akademisk, og det er næppe nogen ulempe. Landbruget er tydeligvis bedre tjent med en faglig regulering end med politiske markeringer, der kun holder til næste regeringsskifte, sagde Kjartan Poulsen, da han aflagde beretning på Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters generalforsamling onsdag aften i Aars.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om det ikke er borgerlig livret at høre om udbudsbegrænsning, så bliver vi ved, så længe det er nødvendigt.

- Kjartan Poulsen

Begrænsning af udbud

Et af LDM's kardinalpunkter har i mange år været begrænsning af udbuddet af mælk. Og det har foreningen argumenteret for over for en række politikere gennem det seneste år.

- Nogle af dem ved noget om landbrug, andre forsøger på bedste beskub at skjule deres uvidenhed. LDM har argumenteret for en begrænsning af udbuddet af mælk. Det er jo ikke det, en borgerlig politiker ønsker at høre eller at argumentere for, selv om alle ved, at fald i udbud er forudsætningen for at stigende afregningspris, siger Kjartan Poulsen.

- Stigende efterspørgsel kan naturligvis afstedkomme samme effekt, og den effekt er politikerne meget mere interesserede i, men når EU's mejerier allerede er på alle markeder i verden, hvor er det så lige vi finder nye markeder, som vil betale en omkostningsdækkende pris for mælk, spurgte Kjartan Poulsen.

- Det er kun beskæftigelsesterapi og en overspringshandling for at undgå den nødvendige tilpasning af udbuddet, tilføjede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men selv om det ikke er borgerlig livret at høre om udbudsbegrænsning, så bliver vi ved, så længe det er nødvendigt, så politikerne i det mindst har argumenterne, når der bliver brug for dem.

- Og der bliver brug for dem, ellers forsvinder væsentlige dele af dansk mælkeproduktion, sagde Kjartan Poulsen.

Bilpark som på Cuba

Han vil dog ikke true med at dansk landbrug forsvinder.

- Der vil selvfølgelig altid være et landbrug, men det vil blive 100-hektars-marker med korn, korn og atter korn, og det bliver kostalde med 500-1.000 køer. Det vil blive landsbyer uden smed eller skole, men til gengæld mange tomme huse at rive ned.

- Og der vil blive behov for elektronikmekanikere, og vores bilpark vil komme til at ligne den cubanske. For når landbruget står for over 70-90 procent af nettovalutaindtjeningen, vil der kun kunne importeres en brøkdel af de iPads, fladskærme og biler, som vi er vant til, vi bare kan bestille på nettet eller hente hos forhandleren, sagde han og viftede med en cubansk cigar, som heller ikke kan skaffes uden valuta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ved godt, at det er vanskeligt stof, men når der ikke kommer dollars og yen i nationalkassen, så vil det også få ende med nye iPads og Ford. Jeg forstår ikke, at Landbrug og Fødevarer ikke inddrager den vinkel, sagde Kjartan Poulsen.

Mange konkurser

For tiden ser vi, at danske mælkeproducenter går konkurs i væsentlig større antal og andel end i resten af EU. Det kan LDM ikke acceptere, derfor fortsætter vi presset på politikerne, både for ændringer på mælkemarkedet og for at få billigere danske rammevilkår.