Man skulle ikke tro, at det kunne lade sig gøre. Men det er nu alligevel sandt nok.

Danish Crown Beef solgte for nylig 101 gram galdesten indsamlet fra kreaturer for en pris, som svarer til 43.000 kroner pr. kilo. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Orientalsk medicin

De danske galdesten bliver brugt til medicin i Hong Kong.

- I orientalsk medicin har man en anden tilgang end vores. Man sværger til det eksotiske og går ofte ud fra, at noget, der er sjældent, kan kurere diverse sygdomme. Eksempelvis drikker man slangegift mod visse lidelser, lige som mange i Østen mener, at knust horn fra næsehornet kan helbrede forskellige lidelser eller virke fremmende for andre fysiologiske tilstande. Her passer galdesten ind, forklarer Henrik Elvang, professor og dyrlæge ved Københavns Universitet.

Potent potensmiddel

Galdesten, som kan opstå efter en betændelse i galdegangene eller -blæren, menes at kunne fjerne hovedpine og almindelig uoplagthed, men skulle også kunne rette op på en svigtende potens. Om det står til troende, ved Henrik Elvang ikke. Men han understreger, at galdesten ikke er en alvorlig lidelse for en ko.

Galdestene er indsamlet og opbevaret i en særlig boks, indtil slagteriet har nok til at sælge ud af.

- Vi opbevarer stenene i en særlig boks, indtil vi har en passende mængde at sælge af. Den høje pris for galdesten har øget vores fokus på varen, så nu begynder vi også at samle ind fra vores kreaturslagterier i Husum i Tyskland, Sverige og Sokolow i Polen, fortæller Jacob Rahbek Pedersen, senior manager export.