Der bliver endnu en gang sået tvivl om regeringens landbrugspakke.

Landbrugspakken L68 har været udsat for kraftig kritik for at bygge på beregninger, som villeder og misinformerer. Nu stiller en af forfatterne til rapporten, som indgår i det faglige grundlag for landbrugspakken spørgsmål til, hvorvidt landbrugspakkens indhold kommer på kollisionskurs med EU-direktiverne. Det skriver politiko.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er behov for en mere detaljeret vurdering for præcist at vide, hvad der skal gøres for at beskytte grundvandet og dermed overholde EU-direktiverne,

- Birgitte Hansen, senirforsker ved GEUS

- Vi har foretaget en overordnet faglig vurdering af, hvor meget indholdet af nitrat i grundvandet vil stige, når landmændene får lov at gøde mere. Men beregningerne kan ikke bruges til at sige, hvordan nitratindholdet vil stige lokalt i de enkelte grundvandsforekomster, siger Birgitte Hansen, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til politiko.dk.

9-10 procent mere nitrat

På GEUS har forskerne udarbejdet en rapport til regeringens embedsmænd, hvor de beskriver grundvandets påvirkning af landbrugspakken.

Ifølge rapporten vil mængden af kvælstof på markerne øge indholdet af nitrat i såkaldt iltet grundvand med mellem 9 og 10 procent ved fuld udfasning og bortfald af normreduktionen fra 2016. Hvis man ser isoleret på effekten af den øgede mængde kvælstfof og ikke medregner baseline-effekten og de kompenserende indsatser. Og dermed kommer Danmark muligvis på kollisionskurs med de gældende EU-direktiver på området.

- Der er behov for en mere detaljeret vurdering for præcist at vide, hvad der skal gøres for at beskytte grundvandet og dermed overholde EU-direktiverne, lyder det fra Birgitte Hansen.